Vučić predvideo! Ko ima zlato, ima moć! Britanci u panici zbog ruskih poluga

Autor: Sputniknews, Republika

Vesti

22.05.2019

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kupovina dragocenog žutog metala u Moskvi nadmašila je šestogodišnji maksimum u prvom kvartalu 2019. godine, što prema britanskom tabloidu "Dejli ekspresu" nije dobro za ostatak sveta.

RepublikaFoto: youtube.com/Bussines Insider
Foto: Ilustracija

"Dejli ekspres" navodi da je Adrijan Aš, direktor istraživanja u „Bilionvalutu“, upozorio da je ruska kupovina zlata loš znak za svetski mir i saradnju.

Pozivajući se na Svetski savet za zlato, britanski list primećuje da je Rusija povećala svoje rezerve za 145,5 tona u prvom kvartalu ove godine, što je 68 odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

Inače, povećanje zaliha zlata dešava se paralelno sa stalnim  trendom dedolarizacije u Rusiji, pošto su vlasti pojačale svoje napore da se udalje od američkih sredstava, odlučujući se za transakcije u nacionalnim valutama. Britanski tabloid ističe da Rusija time osigurava da njen ekonomski interes bude zaštićen čak i ako američki dolar doživi veliki pad.

Uprkos brzorastućim rezervama, ruske zalihe zlata i dalje predstavljaju manje od 20 odsto ukupnih deviznih rezervi, naglasio je Aš. Međutim, ako se trend kupovine zlata nastavi istim tempom, Rusija će prestići  Francusku i Italiju i ući u krug prve tri zemlje po količini zlatnih rezervi. - Zlatno pravilo je da onaj ko poseduje zlato ima moć. Iako zlato nije imalo nikakvu zvaničnu ulogu u monetarnom sistemu već skoro 50 godina, nije slučajno da Sjedinjene Države prednjače u kupovini tog plemenitog metala. Rusija vidi dragoceni metal kao način da se osigura od ekonomskog uticaja SAD -  kaže Aš.

 

 

Andrej Suldacev, nezavisni ekonomski ekspert, objasnio je da se situacija na finansijskom tržištu menja, i da Rusija nije jedina zemlja koja aktivno kupuje zlato, to je opšti trend koji je izazvan nesigurnošću u stabilnost dolara.

Šef ruske centralne banke Elvira Nabiullina je u više navrata naglasila da zemlja diversifikuje svoje devizne rezerve više nego druge države zbog ekonomskih i političkih rizika sa kojima se suočava.

Predsednik Vučić je početkom nedelje pokrenuo temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu preneli da oni nemaju ništa protiv toga, ako se to uklapa u strategiju Srbije o povećanju deviznih rezervi.

Više o tome možete pročitati OVDE.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Bane

22.05.2019 16:19

To je staro pravilo, ne sme se štampati više para nego sto ima pokrića u zlatu, e sad sto ameri stampaju pare po potrebi a to su počeli da rade i ovi iz unije to je već neka druga priča

Marija

22.05.2019 16:32

Zlatne rezerve su neunistivi kapital!

Danilo

22.05.2019 16:37

Rusija je veoma mocna zemlja i jaka.

Sale

22.05.2019 16:39

Svi smo uz našeg predsednika, on odlično zna šta radi!