Budimir: Da Evropa čuje glas poniženih Srba iz Hrvatske

Autor: Agencije

Vesti

24.05.2019

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir pozvao je danas Srbe porijeklom iz Hrvatske koji žive u Srbiji, Republici Srpskoj i dijaspori da izađu na izbore za Evropski parlament kako bi omogućili da se u Evropi čuje glas poniženih Srba iz Hrvatske, kao i drugačiji glas o Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Milojko Budimir

- Apelujemo da izađu i zaokruže broj 24 koji je ispred Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/, a ko će biti taj kandidat za Evropski parlament, ako dobije broj glasova, oni će odrediti sami. Odrediće da li će to biti Milorad Pupovac, Dejan Jović ili neko treći - rekao je Budimir. 

On je naglasio da u Srbiji ima oko 300.000 ljudi sa pravom glasa za Evropski parlament i da je to potencijal koji mora biti iskorišten. 

Budimir je naveo da je Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije ukazao da svi punoletni građani koji poseduju hrvatsko državljanstvo i bilo koji važeći dokument Srbije sa slikom, mogu da glasaju za predstavnike Hrvatske u Evropskom parlamentu. 

Oluja - da se nikad ne zaboravi

- Bez obzira da li su se registrovali do 15. maja ili ne, svi punoletni građani - državljani Hrvatske mogu glasati ukoliko u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske zatraže potvrdu i sa sobom ponesu na uvid "domovnicu" i važeći dokument Srbije sa slikom - rekao je Budimir. 

On je dodao da se za izbore registrovalo oko 15.000 lica u Beogradu i oko 20.000 u Subotici. 

Budimir se nada da će srpski narod dobiti svog poslanika u Evropskom parlamentu jer je to, kako je naglasio, način da Evropa sazna da su Srbi poniženi, nisu jednaki, da je sramni istorijski revizionizam prisutan, te da su jednostavno građani drugog reda. 

- Koliko je god bitno da se čuje glas za te "nesretnike" koji su tamo u Hrvatskoj toliko je bitno da se čuje za one koji su prognani i izbegli zato što je Hrvatska, kada je pristupila EU preuzela određene obaveze i zatvorila poglavlje 23 (pravosuđe i temeljna ljudska prava), a da nije ništa ispoštovala od tih preuzetih obaveza - rekao Budimir. 

On je ocenio da je najvažnije što bi to bio glas i za Srbiju na njenom putu prema članstvu u EU. 

- Na žalost znamo kako se dosadašnji predstavnici Hrvatske ponašali i kakve su bile njihove izjave oko proširenja EU i članstva Srbije, i sada u kampanji većina stranaka računa da će dobiti glasove na mržnji prema Srbima - rekao je on.

Iz Komeserijata za izbeglice i migracije Srbije ranije je saopšteno da Hrvatski državljani u Srbiji mogu da glasaju na biračkim mestima u prostorijama Konzularne kancelarije Ambasade Hrvatske u Beogradu, Ulica Kneza Miloša 82 i Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici, Ulica Maksima Gorkog 
6. 

U EU su juče počeli izbori za Evropski parlament koji će trajati do nedelje, 26. maja, kada će biti i glasanje u Hrvatskoj. 

Građani EU biraju 705 poslanika koji će ih predstavljati u Evropskom parlamentu do 2024. godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading