Bog ga sačuvao! Detalji posete Patrijarha Siriji u kojoj je umalo nastradao

Autor:

Vesti

02.06.2019

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije i ostali članovi delegacije SPC koji se nalaze u Siriji u poseti antiohijskom patrijarhu Jovanu X nepovređeni su u raketiranju Sirije koje se dogodilo tokom noći između subote i nedelje. To je potvrdio Milan Vijatović, ambasador Srbije, rekavši da u tom napadu takođe nije bilo žrtava ni među srpskim državljanima.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Patrijarh Irinej

- Patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije, kao i ostali članovi delegacije SPC, dobro su - rekao je Vijatović.

Delegacija SPC koju predvodi patrijarh Irinej, a koju čine mitropolit crnogorski Amfilohije, episkop šumadijski Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej stavrofor Božo Bakajlić, protodakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i pođakon Dejan Nakić, od subote su u zvaničnoj poseti Siriji i patrijarhu antiohijskom i svega Istoka Jovanu X i Antiohijskoj patrijaršiji.

Predstavnici srpske crkve su u zvaničnoj poseti patrijarhu antiohijskom i svega Istoka Jovanu X

Patrijarh Irinej će tokom boravka u Siriji posetiti istorijske četvrti glavnog grada Damaska, kao i manastir Sidnaju, severno od prestonice, a obići će i nekoliko sela u "dolini hrišćana" u blizini Homsa, kao i Manastir Svetog Belmana na sirijskoj obali.

Izraelska vojska potvrdila je da je u Siriji napala dve artiljerijske i jednu lansirnu bateriju kao odgovor na navodno granatiranje sa sirijske teritorije.

Hrišćana ima oko 2,5 miliona

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Većina hrišćana, kojih u Siriji ima oko 2,5 miliona, jesu pravoslavci. Žive uglavnom u gradovima, u Damasku, Alepu, Homsu... Antiohijska pravoslavna crkva je autokefalna, nalazi se na trećem mestu, odmah iza Carigradske i Aleksandrijske patrijaršije. Osnovali su je apostoli Petar i Pavle oko 37. godine. Nadležnost Antiohijske patrijaršije obuhvata: Siriju, Liban Irak, Kuvajt, brojne eparhije u Evropi, Americi i Australiji.

Prethodno je sirijska novinska agencija SANA saopštila da je protivvazdušna odbrana Sirije oborila izraelske rakete južno od Damaska, a u napadu su poginula tri sirijska vojnika, dok je sedam ranjeno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading