Ministar Šarčević o maloj maturi: Idemo dalje s tvrdom pričom, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne

Autor: Tanjug

Vesti

08.06.2019

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sadašnji polumodel male mature kakvu želimo da imamo je donekle u redu, a velike je nikakav, menjaćemo sve pa će one srednjoškolcima da budu ulaznica za fakultet", kaže u razgovoru za Politiku ministar Mladen Šarčević.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Mladen Šarčević

Dodaje da je sadašnji koncept mature "bar utegnut" i da "ne dozvoljava muvanje". 

- Idemo dalje s tvrdom pričom, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne. Navike moraju da se menjaju, u normalnim zemljama se onaj ko prepisuje na testu smatra prevarantom, a kod nas kažu: Vidi kakav je, ne dozvoljava detetu da prepiše - objašnjava ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

Nedelju dana uoči završnog ispita, a na pitanje koje su mere preduzete da se spreči prepisivanje, odgovara da neće biti policije, ali da će doći svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih okruga. 

Kaže i da digitalna forma mature omogućava mnogo viši nivo bezbednosti. 


Napominje da je mladim maturantima presudno da odluče da li žele da studiraju ili da rade posle srednje škole, te da u skladu s tim treba da odluče, i prvom slučaju da idu u gimnaziju, a u drugom da biraju dualne smerove kojima će sebi obezbediti posao i platu , jer će, dodaje, firme da im daju naknadu za učenje kroz rad i kasnije će da ih zaposle. 

Ministar objašnjava i šta donosi od 1. septembra novi jednosmenski rad osnovnih škola. 

- To je ozbiljan i temeljan posao, koji podrazumeva i pravilnu ishranu dece, bezbednost i sport. Krećemo s pilot projektom koji obuhvata veći broj škola nego što ih Crna Gora ukupno ima. Planiramo da ga uvedemo u više od 1.200 osmoletki, a preduslov je bio da prebrojimo milione kvadrata školskog prostora, a posle sledi raspoređivanje novca u gradnju i obnovu. Stara strategija je predviđala desetogodišnje uvođenje jednosmenskog rada, a ako ga mi uvedemo za pet godina bićemo šampioni Evrope - kaže ministar i poručuje da taj potez većina škola dočekuje u stanju spremnom za renoviranje, "s kablovima koji nikako ne mogu da podrže digitalizaciju". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading