Stefanović: Razgovarati o incidentima i nepoštovanju prava Srba na KiM

Autor: Tanjug

Vesti

09.06.2019

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da će se na sutrašnjoj sednici SB UN razgovarati o nedavnim incidentima na severu KiM.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nebojša Stefanović

Stefanović je rekao da očekuje i da će međunarodnoj javnosti biti skrenuta pažnja na to da se 20 godina posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma ne poštuju prava Srba na KiM.

Stefanović je rekao da nema velikih očekivanja od sutrašnje sednice SB UN u Njujorku i da je teško očekivati konsenzus oko bilo koje političke odluke na tom nivou budući da su stavovi velikih sila oko KiM, ali i drugih svetskih pitanja, različiti i međusobni suprostavljeni.

- Ne očekujem velike domete te sednice, ali očekujem da će se sve zemlje, koje su prijatelji Srbije i koji podržavaju njenu borbu za teritorijalnu celovitost, uključiti u raspravu ne samo o posednjim incidentima na severu KiM, nego i o celokupnoj situaciji u poslednjih 20 godina - rekao je Stefanović novinarima u Palati Srbija na pitanje šta očekuje od sednice SB UN.

Foto: Tanjug/AP
Savet bezbednosti

On je ukazao da ni posle 20 godina, otkako su UN i KFOR preuzeli odgovornost za bezbednost i sigurnost na KiM, nisu uspostavljeni efikasni mehanizmi kojima se garantuje bezbednost Srba u južnoj pokrajini.

Stefanović je kazao da Priština sprovodi akcije koje se podvode pod borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, razbijajući automobile, pucajući građanima iznad glava i bacajući šok bombe na nenaoružane ljude, dok, s druge strane, Srbija vod politiku koja svojim građanima garantuje mir.

- Srbija poštuje svoju reč. Mi nismo oni koji potpišu sporazum i pruže ruku, EU to garantuje, a onda posle godinu, dve ili pet kažemo da smo se predomislili - rekao je Stefanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Mija

09.06.2019 21:09

Ponasanje albanaca je za svaku osudu.Smatram da su preterali svaku meru normale.Vremeje da se ovakvo bahato ponasanje albanaca zaustavi i javno osudi.

mimi

09.06.2019 21:09

ko koga vuce za noc ne znam ali nekako uvek smo mi krivci ,treba da ih je stid

Tresimesi1

09.06.2019 21:44

Niko o tome neće da priča,ali da pričaju kako su prava Albanaca ugrožena,e o tome će na sav glas pričati.

Jovanović

09.06.2019 21:52

Nisu to incidenti, nego ogoljeno nasilje.