Vulin povodom 20 godina od donošenja Rezolucije 1244: Tom dokumentu se ne možemo radovati, al moramo tražiti puno sprovođenje

Autor: Tanjug

Vesti

10.06.2019

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom 20 godina od donošenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da ta rezolucija nikada nije ispunjena i sprovedena do kraja, a da se međunarodna zajednica u ovih 20 godina nije dobro ponašala prema Srbiji i Srbima, kao ni prema međunarodnom pravu.

RepublikaFoto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE
Aleksandar Vulin

Vulin je rekao da su Rezolucijom 1244 prekinuta neprijateljstva, ali da suštinski mir nikada nije nastupio. On je naveo i da međunarodna zajednica nije ispunila svoje obaveze i da se 250.000 Srba nikada nije vratilo na svoje ognjište, dok se njihova imovinska prava ne poštuju ni danas.

- Od dolaska međunarodne zajednice do danas, ubijeno je više od 1.000 Srba na Kosovu i Metohiji i za to skoro niko nije odgovarao. Albanski teroristi su nastavili da ubijaju, da proganjaju. Niko nije kažnjen za pogrom 2004. godine, a 2008. godine pokušalo se sa priznanjem lažne države Kosovo - rekao je Vulin koji je posetio Vojni kompleks "Peskovi", nedaleko od Požarevca.

Vulin je istakao da je Rezolucija 1244 dokument kojem se srpski narod ne može radovati, ali mora tražiti njegovo puno sprovođenje.

 

 

Rezolucija koja je nametnula tuđu vlast na delu teritorije Srbije, uvela međunarodnu zajednicu tamo gde bi morali da budu naši sudovi, gde bi morala da bude naša država je teška rezolucija za nas, rekao je Vulin, a navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 

Prema njegovim rečima, to je rezolucija koju smo morali da prihvatimo, koju smo prihvatili, ali rezolucija koja nikada nije ispunjena i nikada nije sprovedena do kraja.

- Međunarodna zajednica se u ovih 20 godina nije dobro ponašala ni prema Srbiji ni prema Srbima, ali ni prema međunarodnom pravu. Da jeste, Rezolucija 1244 bila bi sprovedena i bar bi zločini bili kažnjeni, bar bi elementarna ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji bila sačuvana i unapređena - rekao je Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading