Vučić potvrdio pisanje Srpskog telegrafa: Balkanska unija je spas za Srbiju

Autor:

Vesti

14.06.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Formiranje balkanske unije bilo bi jako značajno. To bi bio spas za Srbiju, potvrdio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar Vučić

O balkanskom ekonomskom savezu Srpski telegraf je pre nekoliko dana objavio tekst u kojem je navedeno da je ideju o povezivanju Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a koju je predložio srpski predsednik, podržali su nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i doskorašnji premijer Austrije Sebastijan Kurc.

Međutim, neke države članice EU žele da stopiraju ovaj projekat pod izgovorom da na taj način staju na put uticaju Rusije i Kine.

Govoreći o mogućem povezivanju regiona, Vučić je naveo da i u regionu neke zemlje strahuju od balkanske unije.

Plaše se Srbije jer imamo snažniju ekonomiju i ima nas više u regionu

- Region strahuje od srpske dominacije zbog snage naše ekonomije. Regionalna zona, manje protokola, brži protok robe i usluga... mi smo za to. Ali kako da govorimo o balkanskoj uniji kad neko u 21. veku uvodi takse - upitao je predsednik.

Prema njegovoj oceni, to bi za Srbiju bilo spasonosno rešenje, ali da je još važnije za druge u regionu.

- Ali oni to ne vide, plaše se Srbije kao tobožnjeg hegemona, koja bi to iskoristila - jer imamo snažniju ekonomiju i ima nas više u regionu - za svoju dominaciju. A mi samo hoćemo da normalno radimo i sarađujemo - objasnio je Vučić.

Foto: Srpski telegraf
Srpski telegraf 10. jun 2019.

Po završetku, povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Vučić je govorio o situaciji na Kosovu, a na novinarsko pitanje šta će se desiti ako samit u Parizu, čiji su domaćini francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka, Vučić je odgovorio: - Ako bude sastanka u Parizu, bićemo u teškoj situaciji, a ako ga ne bude, bićemo u još težoj. Bićemo, narodski rečeno, u glibu i mi i ceo region.

Naglasio je da zbog toga Beograd pokušava da konstruktivnim pristupom uradi sve što može, istovremeno ne odustajući od onoga što je naša polazna tačka i osnova da bi se nastavio razgovor.

- A rekao sam i više puta da je za razgovor, kao i za tango, potrebno dvoje. Videćemo da li će Pariza biti i koja će biti agenda - rekao je predsednik.

Ako bude sastanka u Parizu, bićemo u teškoj situaciji, a ako ga ne bude, bićemo u glibu

Odgovarajući na pitanje šta misli o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, koji je usmeren na otimanje imovine srpske crkve u toj zemlji, predsednik Srbije je odgovorio:

- Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Venecijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod, koji ima svoju crkvu u CG. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Kao predsednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa CG, već da gradimo dobre odnose sa CG, imam molbu prema vlastima ili većini u CG da takav zahtev ne usvoje.

Otići ću i u zatvor, ali Jeremić je lopuža velikih razmera

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vuk Jeremić

Vučić je povodom ročišta po tužbi Vuka Jeremića da je Jeremić "lopuža velikih razmera" i da to nikakva tužba ništa ne može da promeni, te da će to ponavljati i po cenu da ide u zatvor.

- Kada dođe vreme, odazvaću se sudskom pozivu. Ako parlament treba nešto da radi na skidanju mog imuniteta, ja molim poslanike vladajuće većine da to odmah urade. Brže-bolje da zakažu tu sednicu i da mi skinu imunitet. Sa oduševljenjem čekam taj postup - rekao je Vučić.

Na konstataciju da je sudija predložila da se spor reši medijacijom i vidi li to kao opciju, Vučić je rekao da nije zainteresovan za bilo kakvu medijaciju i da niko ne može da promeni njegovo mišljenje i "uverenost da je reč o lopuži velikih razmera", što će, kaže, uvek ponavljati.

- Imam poverenja u srpsko pravosuđe, ako me i osude zbog toga, nema problema. Ja nemam te pare, imaju ih Jeremić i Đilas, ako neko od njih ne bude hteo da plati za mene, ja ću da odem u zatvor i biću zadovoljan jer znam da sam štitio obraz Srbije od lopova i kriminalaca - poručio je Vučić.

Trampova podrška za kompromis o KiM

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Vučić je najavio je da će u narednih 10 dana pokušati da razgovara sa nekim od najbližih saradnika predsednika Donalda Trampa, da ukaže na "nasleđe vašingtonskih demokrata" na KiM i da zatraži podršku za kompromisno rešenje.

Pojasnio je da Trampovim saradnicima želi da ukaže na to kakvo je nasleđe ostavila bivša demokratska administracija u Vašingtonu, šta su radili Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

- Ponovo ću uputiti poziv u pisanom obliku predsedniku Donaldu Trampu. Pokušaću da razgovaram sa njegovim najbližim saradnicima o situaciji na Kosovu i Metohiji i tražim podršku za kompromisno rešenje - rekao je Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (42)

Loading
Ivona

14.06.2019 06:35

Srbija mora da gleda vlastite interese ,a ako je to formiranje balkanske unije što da ne.

Aca

14.06.2019 06:50

Unija bi ojacala Balkan.

Andrijana

14.06.2019 06:54

To bi nam bilo idealno. Kod ostalih smo neshvaćeni.

Tanja

14.06.2019 06:55

Ranije su na vlasti bili ljudi koji nisu imali adekvatnu i ozbiljnu politiku