Tajkun Mile Dragić jači od države

Autor:

Vesti

15.06.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajkun krao vodu 15 godina i nikom ništa! Mile Dragić, vlasnik hotela "Moskva", očigledno je jači od države jer, iako je utvrđeno da je njegova četvorospratnica na Terazijama 32 godinama na divlje bila priključena na vodomer Zadužbine Krsmanovića, protiv tajkuna ne da nije podneta krivična prijava već mu je JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" (BVK) posle svega izdao saglasnost za legalan priključak na vodovodnu mrežu. I dok se Dragiću obezbeđuje legalno priključenje, "kola su se slomila" na zakupcu Zadužbine Krsmanovića, restoranu "Kod dvoglavog orla", kome su za vodu koju je trošio i Dragić ispostavljeni milionski računi.

RepublikaFoto: printscreen/TV Happy
Mile Dragić

Advokat Ognjen Radić je u čudu zbog ove situacije i kaže da je BVK po logici stvari morao da podnese krivičnu prijavu protiv vlasnika zgrade koja se nelegalno priključila.

- U komunalnim preduzećima su obično vrlo kruti, oni ne zalaze u detalje, ali je ovde reč o krivičnom delu. Pa ipak, BVK nije pokrenuo postupak protiv onog koji se nelegalno nakačio, već potražuje sredstva od vlasnika restorana. Mislim da je situacija jasna i da će se u sudskom postupku svakako utvrditi ko je kriv i ko će morati da plati štetu. S druge strane, ukoliko vodovod nije podneo krivičnu prijavu protiv dotičnog, to može uraditi sam vlasnik restorana - poručuje Radić.

Da je četvorospratnica u centru Beograda bila nelegalno priključena na komšijski vodomer dobro znaju i u BVK jer su i njihovi radnici otkrili cev koja sprovodi vodu od zadužbine do Dragićeve zgrade, ali ih to nije sprečilo da tajkunu daju dozvolu za priključak, odnosno, kako oni kažu, isključivo uslove za projektovanje instalacija vodovoda za priključenje objekta koji je u postupku ozakonjenja.

"Pozajmili" i struju

Iz restorana "Kod dvoglavog orla" kažu i da su veoma iznenađeni ponašanjem svojih komšija, budući da su im, pre četiri godine, kada su se doselili, dozvolili da priključe svoje pumpe za vodu na njihov strujomer.

- Oni su bili priključeni na Republički zavod za socijalnu zaštitu, koji je u istoj zgradi u potkrovlju, i onda su ih oni otkačili. Onda smo im mi dobronamerno dali da te pumpe koje rade samo preko zime priključe kod nas kako bi imali grejanje. Nikada im nismo naplatili niti su se oni ponudili da plate. To je taj komšijski odnos, a onda otkrijemo da kradu vodu i još neće da plate - kažu oni.

Oni tvrde da štetu nije pretrpelo njihovo preduzeće, te da to nije u njihovoj nadležnosti. - Objekat na adresi Terazije 32 je nelegalno priključen na unutrašnje instalacije vlasnika objekta, a ne na uličnu vodovodnu mrežu. Preduzeće JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" je nadležno za održavanje ulične vodovodne mreže do vodomera, dok su instalacije iza vodomera (unutrašnje instalacije) u nadležnosti samog vlasnika objekta. Korisnik nije nelegalno koristio vodu na štetu BVK, već od nosioca spoja, koji treba da potražuje nadoknadu štete sudskim putem - kažu u BVK dodajući da zbog svega toga ovo preduzeće nije imalo osnova da podnese tužbu protiv vlasnika zgrade.

U BVK ističu i da svaki nosilac spoja, ukoliko ima saznanja o nelegalnom priključku, treba da se obrati komunalnoj policiji.

- Njihov stav je da je sve posle vodomera ili sata od onoga čiji je sat ili vodomer i kažu: "Plati". A posle toga dolazimo u situaciju da, kada traže naplatu, onda je to naše, a onda sebi uzimaju za pravo da mogu da kažu: "Pustite im vodu iako su se na divlje nakačili i nisu plaćali godinama, samo bi sad to bilo legalno", pa gde to ima - odgovaraju u restoranu "Kod dvoglavog orla".

Enormni računi na drugoj adresi

Podsetimo, da Dragić krade vodu od komšija otkriveno je pre oko mesec dana kada su enormni računi počeli da pristižu restoranu "Kod dvoglavog orla", koji poslednje četiri godine zakupljuje prostor od zadužbine. Tako je za samo mesec dana vlasnicima restorana stiglo da plate 150.000 dinara, posle čega je krađa i otkrivena.

Iz preduzeća "Moskva" već dva dana ne odgovaraju na naša pitanja zbog čega nisu plaćali vodu i da li će isplatiti dug.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading