Junaci, Srbija vas ne zaboraljva! Akademija povodom 20. godina od bitke na Košarama, prisustvuje i Vučić

Autor: Tanjug

Vesti

14.06.2019

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sava centru u Beogradu priređena je večeras svečana Akademija povodom obeležavanja 20. godišnjice bitke na Košarama, kojoj, pored boraca - učesnika te bitke, članova njihovih porodica, porodica stradalih, prisustvuje državni vrh, sa predsednikom Aleksandrom Vučićevom na čelu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Akademiji, povodom bitke koja je trajala od 9. aprila do 14. juna 1999. godine, prisustvuju tako i premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Zoran Lončar, Zoran Ðorđević i Siniša Mali, kao i načelnik Generalštaba vojske Milan Mojsilović i druge zvanice.

U sali su u jednom delu ostavljene prazne stolice, sa imenima i prezimenima poginulih u bici na Košarama.

Dolazak predsednika Vučića propraćen je iz publike uzvicima "Aco, Srbine" i aplauzom, a svečanost je počela intoniranjem himne Bože pravde. 


Na akademiji se obraćaju učesnici tih borbi, a, na kraju će se, kako je planirano, obratiti i predsednik Vučić.

 

Najteža bitka u novijoj istoriji

Bitka na Košarama je jedna od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga, među kojima 50 mladića na odsluženju vojnog roka.

Bitka se vodila oko granicnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presecanjem komunikacije izmedu jedinica Vojske Jugoslavije (VJ) u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane, u borbama su ucestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca među kojima je najviše bilo Rusa.

S albanske strane ucestvovali su pripadnici OVK, regularne albanske vojske, Legije stranaca i NATO avijacija, čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje VJ i otežavali dopremanje hrane, municije i pojacanja.

Borba je počela 9. aprila 1999. godine.

Vojska SRJ je uspela da spreči snage OVK koje su krenule u kopnenu ofanzivu preko Prokletija i Košara.

Ta bitka je zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obicni vojnici, borci i starešine taktickih jedinica.

Na Košarama je stradao i 21 oficir i podoficir, 50 mladica na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca. Ranjeno ih je 256 i svi su oni danas ratni i vojni invalidi.

Oko 1.500 pripadnika vojske SRJ suprotstavilo se nadmocnijoj formaciji teroristicke vojske Kosova, koja je bila pod komandom NATO oficira u njihovom prvom ešalonu bile su dve brigade od 6. 000 ljudi.

Drugi ešalon činila je "atlantska brigada" dobrovoljaca iz zapadnih zemalja, a rezervu zelene beretke, marinci, pripadnici Legije stranca. Imali su apače, oklopni bataljon, artiljerijsku raktetnu diviziju, bacače raketa …

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
bojan

14.06.2019 18:52

Dali se neko od SZS udostoijo da dodje i oda pocast Srpskim junacima.

Davor

14.06.2019 18:53

Te heroje ova drzava i ovaj narod nikada nece zaboraviti.

Aleksandar

14.06.2019 19:07

Mlade generacije moraju da znaju i pamte one koji su odbranili nasu slobodu i sta se desavalo.Ko je agresor a ko zrtva i kolika je cena slobode bila.

Maja

14.06.2019 19:35

Slava herojima, vreme je da se ioni koji su zaboravljeni i koji su od 2000 godine degradirani i unisteni .