Đurđev o inicijativi Srpske lige: Vučić će odbraniti Kosovo!

Autor: Republika

Vesti

19.06.2019

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povod za intervju sa Aleksandrom Đurđevim, predsednikom Srpske lige i ujedno prvo pitanje jeste inicijativa Srpske lige da se pojam "srpska" uvrsti u zvanične nazive nacionalnih institucija.

RepublikaFoto: Promo foto
Aleksandar Đurđev

*Zašto smatrate takvu inicijativu važnom?

Za Srpsku ligu, nacionalna identitetska politika je temelj obnove snažne države. Samopoštovanje je osnova za izgradnju našeg nacionalnog samopouzdanja. Država preko svojih institucija ostvaruje neposredni kontakt sa građanima i zato smatramo da te institucije treba u svom nazivu da sadrže pojam "srpska". Mi, dakle, predlažemo da Vojska Srbije promeni ime u Srpska vojska. Da Pošta Srbije promeni naziv u Srpska pošta. Da Narodna skupština Republike Srbije postane Srpska narodna skupština. I tako dalje. Na taj način želimo da poručimo da te institucije pripadaju svim srpskim državljanima, ali da se na njih mogu osloniti i svi Srbi širom sveta. Mi nemamo čega da se stidimo. Naprotiv, mi se ponosimo našom državom. I konačno, posle 1945, Srbija mora da prestane da se brani od Srba. 

*Kako tumačite aktuelna dešavanja u Crnoj Gori gde vlast pokušava da oduzme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi? 

Srpska liga je uvek zastupala interese naših sunarodnika i naše Crkve svugde u svetu, a posebno u regionu. Osuđujemo pokušaj otimanja imovine SPC koji je dokaz ogoljenog nasrtaja na sve što je srpsko u Crnoj Gori. Sa druge strane, smatramo da srpskom narodu u ovom trenutku nisu potrebne unutrašnje podele i u tom kontekstu smo mišljenja da kritike mitropolita crnogorsko Amfilohija upućene na račun predsednika Aleksandra Vučića nisu dobronamerne i korektne. Sa jedne strane, on optužuje predsednika za nešto za šta on nije odgovoran, a sa druge strane retko kad ćemo čuti od njega reči pohvale upućene predsednikovim naporima da se pozicija srpske države na Kosmetu popravi. Vučić njega nije nazvao izdajnikom zato što je zabranio Srbima da se na nedavnom Trojičindanskom saboru u Podgorici nose srpske nacionalne zastave. Mišljenja sam da će predsednik Vučić odbraniti srpski interes na Kosovu i Metohiji, iako je to užasno težak posao. Patrijarh srpski Irinej kaže da se Vučić za odbranu Kosova bori kao lav, dok mitropolit Amfilohije kaže da je on izdajnik. Ja verujem srpskom patrijarhu, ali bih dodao da srpska država i Crkva nemaju nikoga bližeg od jedne drugoj, te da u ovim teškim trenucima moramo svi biti na okupu. 

*Kako ocenjujete odnos vlasti i opozicije u Srbiji danas? 

Oni koji se danas nazivaju opozicijom su vršili vlast dugi vremenski period. Imali su priliku da se pokažu i dokažu. Izneverili su sva očekivanja građana jer sve što su obećali su slagali. Shodno tome, oni danas nemaju kredibilitet da nude sebe kao rešenje za aktuelne probleme koji opterećuju narod i državu, a za mnoge od njih su i sami krivi. Razlika između nekadašnjeg Tadićevog žutog režima i današnjeg Vučićevog sistema je ogromna. To se može opisati jednom ilustracijom. Tadićev režim je od Srba pravio homoseksualce, a Vučićev režim od homoseksualaca pravi Srbe. Tako danas naša premijerka Ana Brnabić ima izrazito patriotsku retoriku, što me kao Srbina i patriotu izrazito raduje. Na drugoj strani, samozvana patriotska opozicija sa Boškom Obradovićem na čelu sve brže se transformiše od tobože svetosavskih nacionalista ka evropejcima i atlantistima. Oni ne prestaju da nas iznenađuju svojim skandaloznim i neodgovornim ponašanjem. Ne znam šta je sledeće, možda gej parada na Ravnoj gori...

*Ko je po Vama najbolji ministar u aktuelnoj Vladi Srbije?

Istakao bih Nebojšu Stefanovića. Reč je o čoveku čije rezultate jedino ne vidi domaća opozicija, koja koristi svaku priliku da ga vreća na ličnom i profesionalnom planu. Stefanović je prvi srpski ministar koji se može pohvaliti brojnim priznanjima koja mu stižu sa svih strana sveta – od SAD, preko Španije do Rusije. Zahvaljujući napornom radu MUP-a pod njegovim vođstvom, Srbija danas prednjači u borbi protiv korupcije, stopa krivičnih dela je u konstantnom padu, uloga naše zemlje u borbi protiv međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma raste, a sve to je rezultiralo sve većim poverenjem građana u našu policiju. Dovoljno je samo podsetiti da je ministar Stefanović tokom nedavne posete SAD dobio pohvalu direktora Američnog istražnog biroa za doprinos naše zemlje u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma na međunarodnom planu. Mislim da od toga bolje ne može.

*Kako ocenjujete odnose između Srbije i Rusije? 

Odnosi između Srbije i Rusije su iskreni i prijateljski, kakvi su uvek bili i kakvi treba da ostanu i u budućnosti. Uprkos ogromnim pritiscima iz nekim zapadnih centara moći na sadašnje rukovodstvo Srbije da uvede sankcije Rusiji, ili da se odrekne vojne saradnje sa njom, ono to ne čini. Samozvana patriotska opozicija optužuje Aleksandra Vučića da je zapadna marioneta, besramno skrivajući činjenice koje jasno govore da su naši odnosi sa Rusijom na svim poljima od 2012. godine u usponu. O tome svedoči nekoliko susreta između Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u poslednjih nekoliko godina, ali i brojni ugovori potpisani između dve zemlje, kao što su ugovori potpisani prilikom Putinove poslednje posete Beogradu. 

*Za kraj, recite nam kako ocenjujete nedavno završene izbore za Evropski parlament? 

Rezultati izbora za Evropski parlament mi ulivaju nadu da su suštinske promene u svesti Evropljana moguće, kao i promene u samom funkcionisanju Unije. Italijanska liga Matea Salvinija je samo jedna od mnogih konzervativnih desnih partija koja je pokazala da u Evropskoj uniji postoje i oni koji drugačije vide politička zbivanja na Starom kontinentu, pa i ulogu i značaj naše zemlje u istim. Tako je tokom nedavne posete Aleksandra Vučića Rimu Salvini ukazao na to da Italija želi na sve moguće načine da pomogne Srbiji, kao i da razume našu poziciju po pitanju Kosova i Metohije. Salvini spada u plejadu mladih i energičnih političara na Zapadu koji pokazuju spremnost da se odnos Evropske unije prema Srbiji promeni iz korena. Sa takvim ljudima treba održavati dobre odnose, a predsednik Vučić to čini.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Djape ja

19.06.2019 09:27

Vučić sve ćini da ga odbrani.

Ivan

19.06.2019 09:36

Srbi sa KiM imaju puno poverenje u predsednika Aleksandra Vučića.

Maja

19.06.2019 09:54

Vucic stiti svoj narod na KiM svom snagom.

Marko

19.06.2019 10:08

Predsednik je uporan i drzace se stava do kraja, nece se klanjati nikomea narocito ne Albancima.