Holanđani sumnjaju da Đilas i Šolak peru pare!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandske vlasti uputile su srpskim državnim organima molbu u vezi sa sumnjivim poslovanjem kompanija iza kojih stoje Dragan Šolak i Dragan Đilas, gde se oni sumnjiče za pranje para.

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić
Dragan Đilas

Holandske obaveštajce (FOS) najviše zanima ko sada stoji iza firme "Dajrekt medija", zašto je i kako Đilas Šolaku, suvlasniku SBB, prodao zgradu na Novom Beogradu po tri puta većoj ceni (VIDI OKVIR) i kakva je uloga Bugarina Krasimira Petrova Gergova (za koga se ispostavilo da je njegova bugarska firma registrovana na adresi koja ne postoji).

Poslovanje Đilasa i Šolaka na skeneru je od prošle godine, a kako je naš list saznao od pouzdanih izvora, istraga se privodi kraju i uskoro bi mogla da dobije epilog u vidu hapšenja ovih aktera.

Nikodijević: Svi jedva čekamo da vidimo epilog istrage koja se vodi

POLITIKA I BIZNIS

Rezultate istrage očekuje i potpredsednik beogradske skupštine Nikola Nikodijević.

- Ne verujem da je slučajnost što holandske vlasti traže dodatne informacije od Srbije o poslovanju Dragana Đilasa i Dragana Šolaka. Što je najgore, Holanđani ispituju ko su pravi vlasnici ovih kompanija i da li ima elemenata za pokretanje optužnice za pranje para na međunarodnom nivou. Svi jedva čekamo da vidimo epilog istrage koja se vodi - zaključuje Nikodijević.

RepublikaFoto: youtube.com/SerbiaBroadbandSBB
Dragan Šolak

S druge strane, potpredsednik SNS Milenko Jovanov za Srpski telegraf poručuje da se kontroverze u poslovanju Dragana Đilasa pojavljuju već dugo.

- Ozbiljne su sumnje u to da je zloupotrebljavao položaj i da je, zahvaljujući političkom položaju, razvio svoje biznise. Poznato je da su mu firme prihodovale preko 500 miliona evra dok je bio na vlasti, a poznato je i da blisko sarađuje sa Draganom Šolakom. Ni najmanje ne čudi što su se Đilas i Šolak našli pod istragom holandskih organa, samo još čekam da kažu kako i u Holandiji vlada Vučić i da su žrtve političkog progona - poručuje Jovanov.

Sumnjiva kupovina zgrade

Podsetimo, sve ovo dospelo je u žižu javnosti odmah posle otkrića da je Đilas, svega nekoliko dana pre objave kandidature, prodao Šolaku, koji je suvlasnik kablovskog operatera SBB, poslovnu zgradu u novobeogradskoj Ulici antifašističke borbe 13b. Ni Đilas ni Šolak nisu se oglašavali o ovome, pa nema odgovora na to kako je objekat u tom delu grada, koji prema važećim procenama Gradskog sekretarijata za javne prihode može da košta oko 1,5 milion evra, prodat za 4,5 miliona.

Ostaje i pitanje koji je bio motiv kupca iz "Tecill Plaze", čiji je formalni vlasnik švajcarska kompanija "Dansav investments" (a svi tragovi vode do Šolaka), da Đilasu praktično pokloni tri miliona evra.

Sve ovo podgrejalo je sumnje da je cela finansijska "akrobacija" izvedena kako bi nekadašnji lider DS i prvi čovek prestonice dobio sredstva za predizbornu kampanju, a kao Đilasov glavni pokrovitelj pojavio se upravo medijski magnat Šolak.

PROVALJENA ŠEMA

Kako je naš list već pisao, Finansijska obaveštajna služba (FOS), telo koje se u toj zemlji bavi istraživanjem malverzacija u finansijskom sektoru, uputio je zahtev srpskim državnim organima, u kojem se navodi da su primili prijavu neuobičajene transakcije vezano za reorganizaciju jedne novoosnovane kompanije u Holandiji "Ascanius Netherlands BV".

RepublikaFoto: Tanjug
Milenko Jovanov

- Zbog nekih neusklađenosti sa propisima otkazana je saradnja sa ovom kompanijom. Pretragom otvorenih izvora došlo se do podatka da se u celoj šemi prikrivaju sredstva pravnih lica "Ascanius Netherlands BV" i "Dajrekt medija" - navode izvori.

Od srpskih državnih organa, na osnovu međunarodnih sporazuma koji se odnose na razmenu informacija radi sprečavanja pranja para, Holandija je hitno zatražila sve raspoložive informacije koje bi pomogle da se rasvetli slučaj i utvrdi da li ima elemenata za podizanje optužnice za pranje para.

Foto: Srpski telegraf

Takođe, navodi se da se FOS obratio i državnim organima Bugarske i Luksemburga tražeći informacije o povezanosti firme "Dajrekt medija", iza koje, kako su naveli Holanđani, i dalje stoji Đilas, i novoformirane holandske kompanije "Ascanius Netherland BV", čiji je jedini deoničar na papiru "Ascanius Sarl" iz Luksemburga.

KO JE SVE UKLJUČEN U AFERU

  • "Ascanius Netherlands BV"; stvarni vlasnik je Krasimir Petrov Gergov
  • "Ascanius Sarl", Luksemburg
  • "Mojoman Properties Limited", Britanska Devičanska Ostrva
  • "Guardian Nominees Limited", "Nevis", "West Indies"
  • "Dajrekt medija doo", Beograd

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading