Severu KiM preti humanitarna katastrofa: Nema više ni osnovnih životnih namirnica, a ni lekova

Autor: Tanjug

Vesti

24.06.2019

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žitelji četiri opštine na severu KiM - Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica, upozorava Politika.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

List podseća da sedam meseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mleko i mlečni proizvodi, kao ni zejtin, šećer i so. 

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM, Radoš Petrović, rekao je za Politiku da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hleba. 


- Do sada su se privatnici dovijali na razne načine kako bi narod na severu imao najosnovnije prehrambene artikle. Međutim, pritisnuti smo sa svih strana - kaže Petrović. 

Kako objašnjava, pripadnici kosovske pogranične policije privode ljude koji prevoze namirnice iz centralne Srbije, zaplenjuju im kamione, kombi vozila, robu, a pride, prevoznici su suočeni sa drakonskim kaznama koje moraju u kratkom roku da plate, kako ne bi završili u zatvoru. 
Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

- Toliko su se policajci drznuli, da ne prezaju ni da pucaju u čoveka, kao što se desilo pre nekoliko dana na teritoriji opštine Leposavić - napominje Petrović. 


On navodi da ne zna kako će se situacija dalje odvijati, osim što je, kako ocenjuje, sigurno da je sever KiM na korak od humanitarne katastrofe.

- Već ponestaje hrane u bolnici, u Studentskom centru, u vrtićima - kaže Petrović i apeluje na državu Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu korake kako bi se ukinule takse.

U suprotnom, upozorava, Srbi sa severa KiM će početi sa iseljavanjem. 
Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

- A to i jeste cilj Prištine, a izgleda i međunarodne zajednice, samim tim što za sedam meseci, otkako su uvedene takse, ništa nije učinila da narod na severu živi život dostajan 21. veku - rekao je Petrović. 

List piše da je na severu KiM primećen i pojačan nadzor inspekcijskih službi, koje su u sistemu Prištine, ističući da su oni proteklih nekoliko dana kontrolisali ugostiteljske objekte, ispitivali vlasnike i pisali im krivične prijave. 

Postoji, upozorava se, opasnost da će im biti ispostavljene enormne kazne za porez i ostale dažbine, što bi ih primoralo da rasprodaju imovinu, a time i da se sele sa severa. 

Petrović dodaje da postoji opasnost da se na meti inspekcija nađu i apoteke

Stanje, prema izvorima Politike, komplikuje i to što kosovski policajci ne dozvoljavaju ljudima koji idu u nabavku u centralnoj Srbiji da prenesu ni pet kilograma osnovnih životnih potrepština zbog čega su Srbi, kako navodi, prinuđeni da kriju lekove, kako i oni ne bi bili oduzeti. 


Pod blokadom se našla čak i štampa na srpskom, koju su privrednici posle dugo vremena uspeli da dopreme u desetkovanom tiražu, ističe Politika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading