Dačić u Bogoti: Potrebno je da budemo prisutni na američkom kontinentu

Autor: Tanjug

Vesti

28.06.2019

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima potrebu za kontinuiranim prisustvom na američkom kontinetu ukoliko želi da u najbojoj mogućoj meri zaštiti svoj nacionalni i državni interese, izjavio je danas u Bogoti prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Dačić, koji u Kolumbiji učestvuje u radu Generalne skupštine Organizacije američkih država (OAD), izjavio je za Tanjug da je u tom smislu Srbija u poslednjih 10 -15 godina postala posmatrač u raznim američkim organizacijama, a jedna od najvećih je OAD.

- Od 35 zemalja američkog kontinetnta Srbija je uspela da promeni političku sliku i trenutno 19 zemalja nije priznalo nezavisnost kosova, a 16 jeste. Ali do pre godinu dana situacija je bila obrnuta - 19 zemalja je priznalo kosovsku nezavisnost, a 16 nije - podsetio je Dačić.


Podsetio je, takođe, da je rezultat naših napora bio taj da su Surinam, Grenada i Dominika suspendovale, odnosno poništile odluku o priznavanju jenostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

- U tom smislu su i svi naši sastanci i naše prisustvo na američkom kontinentu od velikog značaja za održavanje kontakta i razgovore sa prijateljskim zemljama. Srbija učestvuje i u drugim reagionalnim američkih organizaicjama, kao što je Organizacija karibskih država, kao što je Karikom, a učestvovaćemo i u radu Pacifičke alijanse, koja će zasedati u Peruu za nekoliko dana - naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da je u Kolumbiji razgovarao sa predstavnicima dvadesetak država, ocenivši da su to sve bili dobri razgovori, te da je, kako kaže, siguran da će rezultat biti veoma pozitivan kada je reč o našem najvažnijem državnom i nacionalnom interesu, a to je Kosovo.

- Takođe, na američkom kontinentu u Čileu će biti održana Godišnja skupština Interpola, u oktobru. Nije još izvesno da li će se zahtev Kosova naći na dnevnom redu, a ako se nađe, veoma je važno da održimo prošlogodišnji rezultat. To znači da se mora razgovarati sa pojedinačnim zemljama i zato je naše prisustvo ovde od velikog značaja - kazao je Dačić, istakavši da upravo zato ocenjuje ove razgovore uspešnim.


Dodao je da će prisustvovati na inauguraciji novog predsednika Paname, a potom će, kaže, posetiti Peru, gde će biti održan samit Pacifičke alijanse.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading