Dačiću prekipelo: Isprozivao Evropsku uniju, a ni Bojko Borisov se nije baš lepo proveo

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

06.07.2019

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodna zajednica i Evropska unija se ponašaju kao duhovne vođe, -monasi sa Tibeta-, zalažu se za mir u svetu, umesto da vode EU i jasno izriču svoje stavove, izavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova
Ivica Dačić

Na sastanku tokom samita u Poznanju, kome su prisustvovali i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Angelina Ajnhorst iz Evropske službe za spoljne poslove, Dačić kaže da je Pacolija pitao o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo i tzv. dogovor o zajedničkoj diplomatiji sa Albanijom.

Kako kaže, Pacoli je to objasnio kao "zajednički nastup" a da je on Ajnhorstovoj poručio da ne bi trebalo da ćute kao "monasi sa Tibeta",

- Tog dana je, portparolka EU Maja Kocijančič, dala izjavu da Priština mora da se pridržava dogovora o zvaničnim posetama, što je dogovoreno na početku Briselskog sporazuma... U Evropi ne postoji zemlja gde je nekome nešto zabranjeno - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, jasno je da glavnu prepreku za nastavak dijaloga i njegov uspešan završetak predstavlja Priština, odnosno njeno odbijanje da se postigne bilo kakav kompromis. 

NI BORISOVU NIJE OSTAO DUŽAN

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bojko Borisov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer Bojko Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu.

On je to rekao povodom izjave Borisova da bi Borel kao budući šef diplomatije EU trebalo da zastupa stav cele Unije i da, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, pa bi u skladu s tim trebalo da postupa.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

- Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči. Dosta mi je više toga, da ne pričam da je pre nekoliko meseci dobio naše odlikovanje - rekao je Dačić.

- Kada su oni naslutili da se stvaraju uslovi da se postigne nekakav kompromis, a ne da se insistira na onome što je ranije bila zvanična politika dela međunarodne zajednice, ali nažalost tog uticajnog dela u zapadnoj hemisferi, da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i da nijedna druga opcija nije u igri, onda su nastupili jednostrani akti - rekao je Dačić.

Ministar ističe da je teško verovati u to da se, kako kaže, međunarodna zajednica "trese" pred kosovskim premijerom Ramušem Haradinajom.

- Takse moraju da budu ukinute, ako se želi nastavak dijaloga-, dodaje Dačić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading