Makron zbog Srbije ulazi u ozbiljan sukob sa Nemačkom, ovo su razlozi zašto je stao na našu stranu

Autor: Informer, Republika

Vesti

13.07.2019

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron podržao bi podelu Kosova kao eventualno konačno rešenje dijaloga Beograda i Prištine, piše francuska novinska agencija "Frans pres". Prema ovim navodima, neizvesna je mogućnost pokušaja rešenja sukoba razmenom teritorija jer su po tom pitanju podeljeni Pariz i Berlin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Makron je stao na stranu Srbije

- Pariz je otvoren za taj pristup, dok Berlin strahuje da će se time otvoriti Pandorina kutija nacionalizama - ističu francuski novinari uoči Makronove posete Srbiji 15. i 16. jula.
AFP dalje navodi da će drugo osetljivo pitanje biti zahtev Srbije za ulazak u Evropsku uniju, jer je oko toga Pariz obazriv.

- Predsednik Makron podržava evropsku perspektivu Balkana, ali takođe kaže da će to pristupanje da se dogodi tek pošto se EU prethodno reformiše, što su Srbi vrlo dobro razumeli. Jelisejska palata smatra da usporena EU zbog teškog funkcionisanja sa 28 zemalja trenutno nije u mogućnosti da apsorbuje novo proširenje - piše AFP, dodajući da Makron ipak dolazi u Beograd sa ciljem da - ponovo učvrsti oslabljene odnose - sa Srbijom.

- Pariz i Beograd takođe treba da prevaziđu neprijatnost nastalu propustom francuskog protokola 11. novembra prošle godine na svečanosti u Parizu povodom stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu 1918. godine koji je naljutio Srbiju. Predsednik Aleksandar Vučić bio je smešten na drugorazrednu tribinu, dok je predsednik Kosova Hašim Tači imao mesto na glavnoj tribini sa Emanuelom Makronom, Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom. Još jedna nesuglasica bilo je odbijanje francuskog pravosuđa u aprilu 2017. godine da preda "kosovskog premijera" Ramuša Haradinaja sudovima Srbije, gde je optužen za ratne zločine za vreme sukoba na Kosovu - zaključuje agencija Frans pres.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
pendzer

13.07.2019 14:46

Makron je prijatelj Srbije baš kao i francuski narod.