Lazanski otkrio prljavu igru komšija! Rumuni blokirali rusku isporuku tenkova Srbiji

Autor:

Vesti

15.07.2019

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rumunija sprečava isporuku 30 modernizovanih tenkova T-72 i isto toliko oklopnih borbenih automobila BRDM-2 koje je Rusija poklonila Srbiji! Ovo tvrdi vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski, koji otkriva da značajni ruski pokloni za Vojsku Srbije godinama ne mogu da pređu granicu Rumunije.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Miroslav Lazanski

- Nema odredbe Dunavske konvencije koja zabranjuje najavljeni i legalni tranzit oružja Dunavom. Rumunija može na svom delu toka Dunava da izvrši inspekciju tereta koji se prevozi i od kapetana broda zatraži brodsku listu tereta, ali ne može da ometa ili da sprečava tranzit tog tereta Dunavom. Dunavska konvencija ne pravi razliku u odnosu prema civilnom ili teretu koji bi se odnosio na oružje. Rumuni su blokirali prevoz doniranih tenkova i oklopnih borbenih automobila iz Rusije - objašnjava Lazanski.

Pukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže da je pokrenut rat protiv Srbije jer NATO širi front pritisaka i u njega uključuje i nama prijateljske države.

30 TENKOVA ČEKA ZAROBLJENO NA RAUMSKOJ TERITORIJI

- To je bio jedini i pouzdan prijatelj iz našeg okruženja. Sada je NATO stav da se blokira dostava isporuka iz Rusije za Srbiju. To je teška provokacija jer je Dunav međunarodna reka i po međunarodnim zakonima plovidba je slobodna. Mogu da kontrolišu teret, ali ne i da zabrane prolaz. Ovo je poruka da će nam preseći svaku pomoć koju uputi Rusija i to u trenutku kada nam pomoć bude najpotrebnija - naglašava Karan.

KARAN: NATO širi front pritisaka i u njega uključuje i nama prijateljske države

Karijerni diplomata Živadin Jovanović ističe da NATO ne želi da Srbija bude sposobna da se zaštiti u slučaju rata i da je Rumunija 1999. dozvolila korišćenje teritorije i infrastrukture za napade NATO na Srbiju.

30 OKLOPNIH VOZILA DONIRALA MOSKVA SRPSKOJ VOJSCI

- Rumunija kao sused nema razloga da usporava tu isporuku, ali kao članica NATO ima obavezu da sprovodi politiku te organizacije. Na tom primeru se vidi koliku "slobodu" imaju članice NATO. U interesu Rumunije je da zadrži prijateljske i dobre odnose sa Srbijom, ona nema interesa od zadržavanja te pošiljke na svojoj teritoriju - zaključuje Jovanović.

Šta sve može ruski tenk T-72:

- Poznat kao sovjetski osnovni borbeni tenk

- Ušao u serijsku proizvodnju 1973. godine

- Izdržljiv tenk sa velikom razornom moći

- Najrasprostranjeniji u Sovjetskom Savezu

- Ima buldožersku kašiku za ukopavanje

- Mogućnost korišćenja opreme za postavljanje mina

- Može da ispaljuje navođene protivtenkovske rakete

Oklopni borbeni automobil BRDM-2:

- Oklopno izviđačko vozilo 4x4 pogona

- Poreklom iz bivšeg SSSR

- Borbeni komplet je 500 metaka

- Osnovno naoružanje mitraljez 14,5 mm KPVT

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading