Francuske novine bruje o poseti Makrona: Putuje u Srbiju da obnovi "pokidane veze"

Autor: Tanjug

Vesti

15.07.2019

12:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovaće danas u Beograd s ciljem da obnovi "pokidane veze" sa Srbijom, ocenjuje danas francuska štampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Francuska televizija "Frans 24" navodi da će među glavnim temama razgovora biti odnosi Beograda i prištine. 

Televizija podseća da je ovo prva poseta predsednika Francuske Srbiji od boravka Žaka Širaka 2001, na Balkanu, regionu u kojem je Francuska bila slabo prisutna. 

Mogućnost rešavanja kosovskog problema razmenom granica ostala je neizvesna, a Pariz je, za razliku od Berlina, koji se plaši otvaranja Pandorine kutije, otvoren za takvu soluciju, navodi televizija. 

Makron u Beogradu boravi danas i sutra sa namerom, kako se ističe u Parizu, a navodi "Frans 24", da obnovi pokidane veze sa Srbijom. 

Drugo važno pitanje je želja Srbije da pristupi EU. 

- Predsednik podržava evropsku perspektivu Balkana, ali isto tako kaže da će pristupanje biti moguće kada Unija bude reformisana, što je dobro shvaćeno u Beogradu - poručeno je iz Jelisejske palate pred posetu. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Pariz i Beograd, podseća "Frans 24", treba da prevaziđu i neprijatnost izazvanu greškom francuskog protokola tokom ceremonije obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, 11. novembra. 

Predsednik Vučić, kako je ukazano, smešten na drugu tribinu, dok je Hašim Tači, bio na glavnoj tribini sa Makronom, predsednikom SAD i Rusije. 

I dnevnik "La Kroa" ističe da Makron dolazi u Srbiju da reši nesporazume. 

List podseća da je poseta Makrona bila planirana za decembar, ali je odložena zbog protesta u Francuskoj. 

Do tada, smatra "La Kroa", Pariz nije preduzeo mnogo napora za održavanje veza sa Srbijom, ali i regionom u kojem je Pariz ostao malo prisutan. 

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Lela

15.07.2019 12:23

Poseta Makrona je centralna tema francuskih medija....

Miki

15.07.2019 12:32

Francuska zeli da poveca svoje prisustvo u regionu, sto se tice kosovskog pitanja Francuska nije iskljuciva kao Nemacka da nema korekcija granica, Francuzi su uticajni i mogli bi da uticu na Nemce i njihove stavove. Francuska hoce da obnovi saveznistvo sa Srbijom, kao jednom od vodecih zemalja zapadnog Balkana.

Dejan

15.07.2019 12:34

Imamo odlične uslove da pojačamo saradnju sa francuskom.

Aco

15.07.2019 12:44

I jedni i drugi svesni su situacije i prilike.