Srbiji naneta milionska šteta! Evo koliko smo pukli para zbog šiptarskih taksi na Kosovu!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.07.2019

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija tokom osam meseci primene taksi na KiM od strane Prištine plasirala 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

- Krajnja šteta će u svakom slučaju biti mnogo veća, jer kada jednom budu ukinute takse, našim firmama će biti potrebno dugo vremena da se vrate na to tržište, jer se konkurencija iz regiona pozicionirala čim se ukazala prilika za to - rekao je Ljajić.

Na kosovsko tržište, prema Ljajićevim rečima, najveći proboj su ostvarile Grčka koja je u maju povećala izvoz na KiM skoro 3,5 puta, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska preko dva puta i Makedonija za oko 50 odsto.

Ljajić je rekao da su na gubitku i kosovski privrednici koji su 65 odsto sirovina i opreme kupovali u Srbiji po nižim cenama, a na šteti su i građani Kosova kojima je nakon uvođenja taksi roba u proseku poskupela za oko pet odsto.

On je kao posebno ilustrativan primer naveo i da kosovski privrednici trenutno kupuju pšenicu iz okruženja koja je oko 15 evra po toni skuplja od srpske pšenice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading