Vučić ironično o saslušanju Haradinaja: Još samo da je ručao s njima

Autor:

Vesti

24.07.2019

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ramuš Haradinaj, premijer lažne države Kosovo u ostavci, koji je juče u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine saslušan pred Specijalizovanim sudom u Hagu, branio se ćutanjem. Iako suočen sa najtežim optužbama, iza kojih, kako se spekuliše, ovog puta stoji Amerika, on se maltene sprdao sa saslušanjem.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Haradinaj je u zgradu suda ušao u pratnji supruge, sa kojom je ispozirao okupljenim reporterima, a na pitanja novinara nije odgovarao. Na saslušanju se zadržao manje od sat vremena, nakon čega je napustio zgradu suda. Po izlasku je rešio da govori za medije, pa je rekao da mu je tužilaštvo sugerisalo da ne govori o toku ispitivanja. Ipak, priznao je da uopšte nije odgovarao na pitanja tužilaca.

- Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne odgovaram za ono što su me pitali - naveo je Haradinaj.

Dodao je da još ne zna svoju ulogu u vezi sa onim zbog čega je pozvan kao osumnjičeni. Prema pisanju prištinskih medija, Haradinaj je rekao da ne očekuje da protiv njega bude podneta optužnica, te dodao da on takva predviđanja ne može da daje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ironično je prokomentarisao saslušanje Haradinaja rečima: "Već je izašao, hoće malo i da ruča sa njima?".

Vujačić: Svako ko nije kriv želeo bi da to objasni i iznese dokaze

Odgovarajući na pitanje da li će biti zadovoljena pravda u Hagu, predsednik je poručio da "srpska suza nije imala i neće naći roditelje". - Nemojte da sanjamo snove kako će neko da nam donese pravdu, nije nam je donosio dosad, neće nam je doneti ni ubuduće. Nego, kada će taj koktel koji organizuju u Hagu Haradinaj i ostali? Da još malo popriča sa njima kako se namučio. Težak je taj let bio od Prištine do Beča i Haga - kazao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratni zločinac Ramuš Haradinaj

Dotakao se i činjenice da je Haradinaj put Haga otišao avionom Bedžeta Pacolija. - Namučio se, možda nije bilo stjuardesa u avionu, i to Pacolijevom. Kako čujem, išao je Pacolijevim avionom. Kaže da je dugo čekao ovaj drugi avion. Teška situacija, namučio se veliki junak - rekao je Vučić.

Fila: Imajući u vidu kakav je Haradinaj, bolje da ćuti

Advokat Toma Fila za Srpski telegraf je ocenio da ga je očito advokat dobro savetovao jer je bolje da ne priča ništa. - Imajući u vidu kakav je Haradinaj, bolje da ćuti. Sigurno je procenjeno da je najpametnije da ne govori ništa - kazao je Fila.

Podsetio je i da niko od naših ljudi nije pozivan u Hag niti saslušavan, već da su hapšeni i odvođeni tamo.

S druge strane, advokat Svetozar Vujačić smatra da je čitav proces protiv Haradinaja farsa, a haški sud pravna nakaza. O tome što se Haradinaj branio ćutanjem, Vujačić ima čvrsto mišljenje. - Ja u celoj skarijeri nikada nisam hteo da branim nekoga ko nije kriv, a neće da se brani. Pa, ako nije kriv, valjda želi da objasni da nije i iznese dokaze za to - rekao je Vujačić za Srpski telegraf.

Drecun: Imamo nove dokaze

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da postoje novi dokazi protiv Haradinaja, koje će obelodaniti u toku sledeće nedelje.

- Pojavili su se neki novi elementi - ubistvo Albanaca od Haradinaja i njegovih terorista - rekao je on za RTS i pokazao originalan dokument iz Štaba komande operativne zone Dukađin, te istakao da je to izveštaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a reč je o Albancima.

Dodao je da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja i da je Srbija tužilaštvu Specijalnog suda ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza. Naveo je da je u komandnoj odgovornosti Haradinaja počinjeno 987 teških zločina, pre svega ubistava, silovanja, masakriranja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Lazar

24.07.2019 20:18

Tužno je što se našim žrtvama na ovaj način podsmevaju! Gde je pravda?

Aleksandar

24.07.2019 20:19

Obicna lakrdija.

Aco

24.07.2019 20:20

Ironicno je to sto se vraca jaci nego ikad.

Hedona

24.07.2019 20:36

Haradinaja nemaju zbog čega da zadrže: Haradinaju gotovo čist put on je svoje svedoke poubijao.