Vozio sam Srbe u Žutu kuću! Mogao sam da osetim miris sveže krvi! Zastrašujuće svedočenje koje mora uništiti Haradinaja

Autor: SrbijaDanas, Republika

Vesti

28.07.2019

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srna je u posedu poverljive prepiske šefa Misije za istrage zločina iz Skoplja i Prištine Emona Smita sa šefom Misije za istrage Patrikom Lopezom Teresom u kojoj Smit, na Teresov zahtev, dostavlja izveštaj o ishodu razgovora koje je imao sa šefom Unmikovog Odeljenja za pravdu Polom Kofijem u vezi sa zločinima na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na "Žutu kuću".

RepublikaFoto: youtube.com/B92
Zloglasna Žuta kuća

Svedok "N" do detalja je ispričao da je "obavio tri isporuke" kidnapovanih Srba - prvu 20. jula, drugu 23, a treću 2 i 3 avgusta 1999. godine, piše u Smitovom izveštaju.

On je naveo da je se 20. jula u blizini Kline, udaljenoj 30 kilometara od Peći, u prepodnevnim časovima javio pretpostavljenom Petritu Agušoliju, koji mu je rekao da se raspitivao preko Rešada Zajmija za vozača za "neki" posao.

Prema rečima svedoka "N", ta grupa mu je od ranije bila poznata kao veoma opasna - poznati su bili po ubistvu Srba u Pašinom selu, dok u Klini u to vreme više nije bilo Srba.

- Rekao mi je da ću voziti kamion od Peći do Prizrena i upozorio da moram uraditi sve šta mi se kaže, da držim usta zatvorena i da po završetku zaboravim sve šta sam radio i da ću jedino tako moći da doživim "duboku starost" - naveo je svedok "N".

On je dodao da je zadužio stari prašnjavi SAAB čiji zamrzivač pozadi nije radio i da je vozio sat i po vremena od Peći do Prizrena, a sa njim je u kabini bio Agušoli. Kada su stigli u Prizren, Agušoli mu je naredio da se uputi prema Suvoj Reci .

Svedoci zločina trgovine organima, koje su istražitelji Unmika obeležavali brojevima da bi ih zaštitili, naveli su imena pripadnika terorističke OVK pod čijom komandom su kidnapovani Srbi sa Kosova i Metohije prebacivani u Albaniju, te kako su ubijeni sahranjivani u već iskopane grobnice

- Vozio sam 15 minuta. Prošli smo Ljutoglav i kilometar posle Ljutoglava sišli smo s puta, krenuli desno kod kuće koja je imala tri sprata. Nastavio sam nekih nekih 100-200 metara i tu sam ugledao 30 zarobljenih Srba. Među njima je bila jedna žena. Čekali su pod stražom 10 vojnika OVK - rekao je svedok "N".

Zarobljenici su, nastavio je dalje priču, očigledno bili izloženi dugom maršu, jer su bili prašnjavi i prljavi, neki krvavi. - Atmosfera je bila normalna, tako da mi je u početku izgledalo da ćemo ih samo zameniti za naše ljude. Јedan od pripadnika OVK je saslušavao Srbe. Јedan Srbin je izjavio da se zove Dragan Јoćimović iz Šilova kod Gnjilana, imao je oko 40 godina. Ostali Srbi su bili iz Ratimlja, Opteruše i Gnjilana. Tu je bilo nekoliko ljudi sa prezimenom Kostić iz Ratimlja. Naterali su ih da se ukrcaju u kamion. Vozio sam nazad do Prizrena - ispričao je svjedok.

On je naveo da je u Prizrenu izašao Petrit, a da su sa njim u kabini bila dvojica pripadnika OVK u civilu, a iza njih "diskretna" pratnja od četvorice pripadnika OVK u "golfu dvojci". - Pitao sam gde treba da vozim i odmah mi je jedan od njih rekao da ućutim. Stigli smo u Kukeš, preko granice na Morini. Na granici nas niko nije zaustavio. Izbeglice /albanske/ su se vraćale, ali kada sam napuštao teritoriju Prizrena morali smo da stanemo, jer mi je pukla guma. Tada je pored nas prošlo 15 zarobljenih Srba. Oni su krčili put ispred sebe kroz žbunje - prisetio se svedok "N".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading