MOŽE BITI SAMO JEDAN! OTVORENI RAT DVOJICE ALBANSKIH LIDERA: Tači sprema sačekušu da skloni Haradinaja

Autor:

Vesti

28.07.2019

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači planira da potpuno ukloni Ramuša Haradinaja iz političkog života na Kosovu tako što će sprečiti održavanje vanrednih izbora, što je bio Haradinajev plan kada je podnosio ostavku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Haradinaj i Tači

Prema pisanju albanskih medija, Tači uveliko sprovodi konsultacije kako bi obezbedio većinu u parlamentu, a paralelno s tim pojačava medijsku kampanju u kojoj se Haradinaju osporava pravo da uprkos ostavci obavlja tehnički dužnost premijera (pošto i zakoni tako propisuju).

Na ruku mu ide i tvrd stav Amerikanaca, koji su preko Filipa Kosneta, ambasadora SAD u Prištini, poručili premijeru u ostavci da mora da ispoštuje svoju odluku i definitivno napusti funkciju.

Kako piše dobro obaveštena Gazeta ekspres, na Tačijevom stolu nalazi se opcija bez izlaska na izbore.

- Namera Tačija je da ubedi članove vladajuće PAN koalicije (DPK, ABK, NISMA) da vlada nastavi bez izlaska na izbore, odnosno da se za Haradinaja pronađe zamena.

Šiptarskim krvnicima redom stižu pozivi

U međuvremenu, dok se ne vidi da li će pobediti Tači ili Haradinaj, prištinski mediji nabrajaju ko je sve od vođa terorističke formacije OVK do sada pozvan u Hag (uz Haradinaja, tu su Rustem Mustafa, Sokol Dobruna, Safet Silja, Sabahajdin Cena, Nazif Mehmeti, Remzi Šalja, Sami Ljuštaku, Mendim Daka, Bljerim Kući, Šukri Buja, Avdi Ibrahimi, Bislim Zirapi, Jakup Krasnići...) i spekulišu o novim imenima. Prema njihovim izvorima, na haškom spisku je još najmanje nekoliko desetina šiptarskih krvnika, koji će pozive dobiti narednih dana i sedmica.

 

List podseća da ni diplomatska predstavništva u Prištini proteklih dana nisu dala jasne signale o tome šta bi Priština trebalo da uradi u ovom trenutku, a rekonstrukcija vlade je pominjana kao jedna od mogućih opcija. Ipak, kako se konstatuje, Haradinajev uticaj je veoma jak i rejting mu je porastao nakon odlaska u Hag i trijumfalnog povratka (bar je on to tako predstavio), pa će Tači imati dosta prepreka u realizaciji svoje zamisao.

U svakom slučaju, kako ocenjuju prištinski analitičari, prikriveni sukob Tačija i Haradinaja prerastao je u otvoreni rat iz kojeg će samo jedan moći da izađe kao pobednik.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Priština i Beograd sigurno vratiti za pregovarački sto kada dođe do ukidanja taksi, ali da ne može da zna da li će to biti do kraja godine.

- Pregovora mora da bude. I kad su strane u ratnom sukobu, mora da se sedne za pregovarački sto. Ko misli da je razgovarati loše i da je kompromis ružna reč... Ja mislim da je dobra vest - rekao je Vučić i podsetio da je unapred rekao da će se premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj u Hagu zadržati od 24 do 48 sati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading