Izvor Srpskog telegrafa spreman da svedoči na sudu o veleizdaji: Vuku ću u oči reći da je izdao Srbiju!

Autor:

Vesti

30.07.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spreman sam da na sudu i u lice Vuku Jeremiću potvrdim istinitost dokumenta u kojem Rusi otkrivaju da je Jeremić izdao zemlju, poručuje izvor Srpskog telegrafa koji je dokument ruskih obaveštajaca predao Borisu Tadiću.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Vuk Jeremić

Ime svedoka koji je spreman da na sudu raskrinka izdaju Vuka Jeremića poznato je redakciji Srpskog telegrafa, ali njegov identitet nećemo objaviti kako ne bismo ugrozili niti njegovu bezbednost niti obavezu koju imamo kako bismo zaštitili sagovornike i izvore od kojih dobijamo informacije. S druge strane, izjavu koju nam je poslao i koja, pored potpisa, sadrži brojeve ličnih dokumenta objavljujemo u celosti (pogledaj dokument).

U pisanoj izjavi izvor Srpskog telegrafa decidno piše da je Vuk Jeremić kao tadašnji savetnik predsednika Borisa Tadića od Rusa tražio da ne stave veto na kosovsku nezavisnost, potvrđuje da je dokument autentičan, kao i da je sadržaj informacije koju smo objavili istinit.

- Ovim putem izjavljujem pod punom zakonskom odgovornošću da je tekst informacije koju sam vam predao, a odnosi se na razgovor Vuka Jeremića i Georgija Poltavčenka 28. novembra 2005. godine, u kojoj je navedeno da je Vuk Jeremić, pozivajući se na tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, tražio od vlasti Ruske Federacije da na eventualnu rezoluciju u SB UN o nezavisnosti Kosova ne upotrebe veto kao stalna članica SB UN, autentična i originalna - piše u izjavi našeg sagovornika.

Foto: Privatna arhiva
Izjava izvora Srpskog telegrafa

TRAŽIO ZVANIČAN PRIJEM

Kako navodi, Vuk Jeremić je tada u funkciji savetnika predsednika Republike Srbije od Poltavčenka Georgija Sergejeviča kao specijalnog predstavnika predsednika Rusije tražio zvaničan prijem.

- Predao mu je pismo Tadića predsedniku Putinu i preneo usmenu poruku u vezi sa nekorišćenjem veta za rezoluciju o nezavisnosti Kosova. Navedeni tekst informacije dobio sam u administraciji predsednika Rusije da je prenesem predsedniku Tadiću radi provere onoga što sam dolaskom u Beograd 8. decembra 2005. godine i učinio - navodi naš sagovornik objašnjavajući kako je došao u posed dokumenta koji su napravile ruske službe.

RepublikaFoto: Tanjug
Boris Tadić

Podsetimo, u dokumentu koji je Srpski telegraf objavio piše da je je Jeremić tražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da Rusija ne čini ništa po pitanju Kosova, te da je po nalogu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića tražio da Moskva ne bude prepreka kosovskoj nezavisnosti!

Foto: Privatna arhiva
Izveštaj ruskih obaveštajaca o Jeremićevim zahtevima

U razgovoru sa Georgijem Poltavčenkom, specijalnim predstavnikom predsednika Rusije za Centralni federalni okrug, Jeremić je posebno naglasio da bi svako protivljenje i veto vezano za Kosovo značilo destabilizaciju Balkana, ali i jačanje nacionalistički orijentisanih političara.

"NEADEKVATAN PRISTUP MOSKVE"

Prema navodima iz izveštaja, Jeremić je Rusima rekao i da bi "neadekvatan pristup" Moskve mogao da košta "karijere svakog srpskog političara".

Ruski izveštaj o razgovoru sa Jeremićem čuva se i danas u arhivi ruskog predsednika, a izvor Srpskog telegrafa navodi da je ovaj dokument dostavljen i srpskoj strani, preciznije Borisu Tadiću, i to 8. decembra 2005, desetak dana posle sastanka.

Vuk Jeremić i Boris Tadić ni juče nisu odgovorili na pitanje Srpskog telegrafa zašto su od Putina tražili da Rusija ne koristi veto u SB UN.

Na ova pitanja Jeremić duguje odgovore

1. Za­što ga Priština, pre svih Hašim Ta­či i Ramuš Ha­ra­di­naj na­vo­de kao ne­kog ko je za­slu­žan za ko­so­v­sku ne­za­vi­snost? 2.  Za­što je pos­ta­vio ka­ta­stro­fal­no pi­ta­nje pred Me­đu­na­rod­nim su­dom pra­v­de?
3.  Za­što je po­dr­žao pos­ta­vlja­nje gra­ni­ce iz­me­đu Sr­ba i Sr­ba na Ja­ri­nju i Br­nja­ku? 4. Za­što je po­dr­žao pre­ba­ci­va­nje pre­go­vo­ra iz Ujedinjenih nacja u EU?
5. Za­što je na KiM do­veo Eu­le­ks, ra­zvla­stio Kfor i uveo pred­stav­ni­ka sa­mo­pro­gla­še­ne dr­ža­ve Ko­so­vo u UN? 6. Za­što je od Rusije tražio da ne uloži veto na sednici Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravljalo o Kosovu, čime je otvoren put ka kosvskoj nezavisnosti?

Evo šta je Jeremić tražio od Putina i Rusije

  • Na sa­stan­ku odr­ža­nom 28. no­ve­m­bra 2005. go­di­ne vi­ši sa­ve­t­nik pred­sed­ni­ka Re­pu­bli­ke Sr­bi­je Vuk Je­re­mić pre­neo je po­ru­ku pred­sed­ni­ka Bo­ri­sa Ta­di­ća opu­no­mo­ć­ni­ku Ru­si­je u cen­tral­nom fe­de­ral­nom okru­gu Geo­r­gi­ju Poltavčenku
  • l Je­re­mić je na­gla­sio da je ko­so­v­ski pro­blem na­j­vi­še bo­lan za Sr­be, a nea­de­kva­tan pri­stup to­me mo­že ko­šta­ti ka­ri­je­re sva­kog sr­p­skog političara
  • l ta­kav po­tez Ru­si­je o­ce­nio ­je kao ne­ve­ro­va­tan i ne u skla­du sa ru­skim in­te­re­si­ma, a ko­ji bi do­pri­neo pro­du­blji­va­nju kri­ze na Ba­l­ka­nu i ra­stu­ćoj po­pu­lar­nos­ti ek­stre­m­nih na­cio­na­li­sta u Sr­bi­ji.
RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA

MOJ STAV: Aleksandar Vulin, ministar odbrane

Među Srbima su podignute granice, a prijatelji poput Rusije zbunjeni i izdani. Tako su vodili politiku izdaje, u kojoj su gubili i zemlju i prijatelje, a ugled Srbije sveli na sramno nizak nivo. Sud bez sumnje treba da utvrdi da li je bilo veleizdaje

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Maja

30.07.2019 06:47

Dokazano je da je Vuk izdajnik.

Luka

30.07.2019 06:47

Svi odlicno znamo kako je Vuk izdao Srbe i Srbiju.

deki

30.07.2019 06:47

Vuk jeste izdao Srbiju i tu nista nije sporno.

Kata

30.07.2019 06:50

Наравно да ће се наћи начина да све Вукове преваре, лажи изађу на видело.