Vuletić povodom sastanka vlasti i opozicije: Potrebno je da se problemi prevaziđu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.07.2019

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Susret i razgovor predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima predstavlja izraz dobre volje i svesti obe strane da je potrebno da se problemi prevaziđu, ocenio je danas sociolog Vladimir Vuletić povodom vesti zatvorenom sastanku održanom na Fakultetu političkih nauka.

RepublikaFoto: printscreen/TVPRVA
Vladimir Vuletić

Vuletić je za Tanjug rekao da je to značajna vest i da svedoči da su politički akteri svesni situacije u kojoj se Srbija nalazi. - Nije reč samo o odnosu prema Kosovu i Metohiji, već o ukupnoj međunarodnoj poziciji Srbije. Važno je da se u Srbji održe regulani izbori bez bojkota najznačnjijh opozicioni stranaka - ističe Vuletić.  Kako kaže, Srbija će na taj način pokazati unutrašnju snagu i stabilnost, a onima koji joj nisu naklonjeni neće ostaviti prostor za manipulacije. 

Vuletić smatra da razgovori koji slede sigurno neće biti laki i da je izvesno je da će vlast insistirati na tome da su izborni uslovi upravo onakvi kakvi su svojevremeno skrojeni za vreme vladavine sadašnje opozicije, dok će, uveren je, opozicija pokušati da, pre svega, utiče na promenu svoje pozicije u medijima. - Važno je da energija koja se nepotrebno troši na jalove sukobe oko pitanja bojkota bude usmerena u konstruktivnu izbornu kampanju u kojoj će svi pretendetni na vlast biti fokusirani na ono što nude biračima - naveo je Vuletić uz ocenu da bi u slučaju bojkota svi bi bili na gubitku. 

Opozicija, smatra Vuletić, ne bi uspela da ostavari ništa od svojh ciljeva, a vlast bi energiju trošila na dokazivanje legitimnosti rezultata izbora što bi joj, kaže, u odnosima sa Prištinom samo dodatno otežavalo situaciju. - Jalove međusobne optuzbe bi bile produzene i imali bismo napetu situaciju koja bi usporavala ekonomske i političke tokove pa bi najveći gubitnik bili građani i međunarodna pozicija Srbije - kaže Vuletić i ističe da je sada najvažnije da se pokaže minimalan konsenzus svih političkih aktera oko potrebe da se izbori održe u regularnim uslovima. 

- Činjenica da je doslo do danasnjeg susreta daje nadu za optimizam da ćemo na kraju imati izbore sa učešćem najvećeg broja relevantnih stranaka -  kaže Vuletić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sava

31.07.2019 06:53

Ovo je deo opozicije. Drugi deo je u Skupštini a treći deo, koji nije u Skupštini, nije ni pozvan.