OEBS: Spremni smo da pošaljemo tim pred izbore

Autor: Tanjug

Vesti

31.07.2019

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čim budu dobili zvaničan poziv od Vlade Srbije da nadgledaju proces parlamentarnih izbora koji se očekuju na proleće sledeće godine, OEBS Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) temeljno će proceniti predizborno okruženje i pripreme za predstojeće glasanje, a nakon toga će preporučiti da li su i kakve aktivnosti njihovih eksperata u Srbiji potrebne.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Ovo je za "Novosti" rečeno u ODIHR, čija portparolka Katja Andruš napominje za taj list da oni poziv da posmatraju izbore uglavnom dobijaju tri, četiri meseca pre termina održavanja.

- Tako da ne očekujemo da će srpske vlasti kontaktirati sa nama još izvesno vreme. Kada procenimo da li su i kakve izborne aktivnosti u Srbiji potrebne, poslaćemo zahtev preostalim članicama OEBS-a da delegiraju posmatrače - kaže ona.

U narednim mesecima trebalo bi da bude poznato koliko će članova posmatračke misije ODIHR uputiti u Srbiju kao i koliko će ih biti raspoređeno na samim biračkim mestima, a koliko u Republičkoj izbornoj komisiji.

Iz ODIHR napominju da je posmatranje izbora kljucna oblast njihovog rada.

Njivovi posmatrači nadgledali su 13 predsednickih i parlamentarnih izbora u Srbiji od 1997. godine. Na predsednicke izbore 2017 poslali su šest stručnjaka iz šest zemalja OEBS.

Tokom glasanja za parlament 2016 monitoring misija ODIHR imala je 10 stručnjaka sa sedištem u Beogradu i 12 dugoročnih posmatraca

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading