Radojičić: Avgust '95-te jedan od najtužnijih i najtežih u istoriji srpskog naroda

Autor: Tanjug

Vesti

04.08.2019

06:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić na 24. godišnjicu hrvatske akcije "Oluja" prisetio se leta 1995. navodeći da je taj avgust bio jedan od najtužnijih i najtežih perioda u novijoj istoriji srpskog naroda.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Radojičić

- Kolone nedužnih ludi koji su bili primorani da napuste svoja ognjišta, svoje imanje i sve ono što su radeći celog života stekli, izazvala je veliku tugu u srcima svih nas - rekao je gradonačelnik.

- Ne samo da smo nepravdu i tugu u našim srcima osetili zbog toga što su u kolonama bili naši rođaci, prijatelji i poznanici već i zbog toga što su nedužni ljudi bili osuđeni na izbeglištvo i nemaštinu samo zato što su Srbi - kazao je gradonačelnik, koji je i sam imao puno prijatelja koji su tada bez ičega proterani iz svojih domova u Srbiju.

Ipak, kako kaže, te teške godine Grad Beograd i sve druge lokalne samouprave u Srbiji pokazale su jedinstvo, saosećanje, želju za pomognu i raširenih ruku dočekale naš ugroženi narod.

Radojičić kaže da je inicijativa predsednika Aleksandra Vučića da se svake godine u različitim gradovima Srbije obeležava 4. avgust izuzetno važna jer šalje jake poruke i ističe da će i danas iz Krušedola u prisustvu građana predsednik Srbije i Vlada Srbije uz blagoslov patrijarha Irineja poslati jasne poruke da nismo zaboravili i da nikada ne možemo zaboraviti tu strašnu "Oluju".

Ujedno, kako kaže, šaljemo i poruku da nikada više sličan scenario nad našim stanovništvom nećemo dozvoliti.

RepublikaFoto: youtube.com/ Nedeljnik Vreme

Prvi čovek Beograda podsetio je da u Beogradu živi više od 200.000 izbeglih sa teritorije Hrvatske, da Grad Beograd razume njihove potrebe, poznaje njihove probleme i da su njegove aktivnosti usmerene da im obezbedi uslove za kvalitetan život.

- Nastojimo da pomognemo građanima koji su u Beogradu potražili priliku za srećniji život. Svestan sam da je jedan od najvažnijih uslova za to obezbeđivanje krova nad glavom, te smo u junu zajedno sa Vladom RS i uz pomoć Evropske investicione banke podelili ključeve novih stanova za 270 porodica izbeglih sa teritorije Republike Hrvatske i BiH u naselju Kamendin.

Svestan sam da i dalje postoje lica na teritoriji Beograda bez rešenog stambenog pitanja i idemo ka tome da ovaj broj smanjujemo. Prvi korak je dodela još 133 stana na Novom Beogradu u naselju Ivan Lola Ribar i još 250 u Ovči, koji će biti useljivi 2021. godine - pojasnio je Radojičić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Lina

04.08.2019 19:35

Da se nikad ne zaboravi.

TORES

04.08.2019 20:41

Da se "Oluja"nikad vise ne ponovi.

bunar

05.08.2019 05:03

I te zlocince danas slave u Hrvatskoj!