Đilasovo insistiranje na bojkotu napravilo haos: Opozicija na krv i nož

Autor:

Vesti

08.08.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Stranke slobode i pravde i Saveza za Srbiju Dragan Ðilas uspeo je upornim insistiranjem na hitnoj odluci o bojkotu da na krv i nož posvađa predstavnike opozicije. Tako poslednjih dana pljušte sa svih strana brutalne izjave na ovu temu, a više se i ne zna ko koga više optužuje. Drugi opozicioni front otvoren je zbog prisustva predstavnika SZS na okruglom stolu sa predstavnicima vlasti, što se mnogima nije svidelo.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Boško Obradović i Dragan Đilas

Novi okrugli sto, u organizaciji Fonda za otvoreno društvo, treba da se održi sutra, a Dušan Teodorović, akademik i član neformalne opozicione političke grupe Samoodbrana, poručio je, aludirajući na Đilasovo prisustvo na prošloj debati da je bio zaprepašćen pristankom dela opozicije da učestvuje u ovakvim razgovorima. Izjavu Đilasa, nekoliko dana nakon sastanka, da sledeći put moraju prisustvovati i mediji ocenio je kao "shvatanje lidera SZS da je napravio grešku i sada, u realnom vremenu, zbog pritiska građana i dela opozicije pokušava da ublaži posledice te političke greške".

SVESNI SU BROJKI

Samo dan ranije Đilasa je javno kritikovao i samostalni poslanik Đorđe Vukadinović, koji je rekao da su skoro svi argumenti koji se navode u prilog bojkotu izbora ili činjenično problematični ili defetistički.

- Ili su pak izraz pogubnog i kvaziradikalnog antipolitičkog stava koji nam je onomad preko belih listića i natovario aktuelnu bedu na vrat. Na stranu što već sama rasprava o tome cepa opoziciono biračko telo i urniše ionako ne baš blistave opozicione izborne šanse - istakao je Vukadinović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Đorđe Vukadinović

Politikolog Jelena Vukoičić za Srpski telegraf ocenjuje da bojkot opozicije svakako neće uspeti, te da je ovo samo još jedan pokazatelj njihove razjedinjenosti i nemoći.

- Sama ideja bojkota potiče iz jednostavne činjenice da su oni svesni da će imati jako slab rezultat, kao i da je njihov politički opstanak doveden u pitanje jer su toliko godina već van vlasti da još jedan izborni debakl ozbiljno može da ugrozi političku budućnost svih njih zajedno. To je jedini razlog eventualnog bojkota jer bi on predstavljao pokušaj radikalizacije političkih prilika, kao što su bili i protesti. Jasno je da će na kraju jedan deo njih učestvovati na izborima - rekla je Vukoičićeva.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Jelena Vukoičić

VELIKI LICEMER

Marko Matić iz medijske mreže Antidot kaže da su sve češće nesuglasice po pitanju eventualnog bojkota izbora jasan pokazatelj da su mnogi među njima svesni da bojkot izbora nije adekvatna zamena za odsustvo programa i političkih ideja kojima bi te stranke mogle da pridobiju srpske glasače na izborima.

- Posebno licemerje pokazuje Dragan Đilas, koji u isto vreme dok prisustvuje razgovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima javno poziva da se već sada proglasi bojkot izbora, čime obesmišljava započeti dijalog. Time pokazuje izuzetno visok stepen političke neodgovornosti, ali i to da su mu lični interesi i političke kalkulacije ispred interesa glasača i građana - kaže on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading