Poznat datum izbora na Kosovu

Autor: Express newspaper

Vesti

11.08.2019

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političke stranke na Kosovu odmeriće svoje snage poslednje nedelje septembra, pišu Ekspres novine za 11. avgust 2019.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP

Njihovi izvori su potvrdili da će šef države taj datum učiniti zvaničnim čim se Parlament raspusti i sastanu se političke stranke. Peta nedelja septembra biće datum održavanja vanrednih izbora. Očekuje se da će šef države Hašim Tači 29. septembra proglasiti za dan izbora.

Očekuje se da će se parlament raspustiti 22. avgusta, nakon što je premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku i mesto šefa vlade ostalo upražnjeno. Haradinaj, Kadri Veselji, Fatmir Ljimaj i Isa Mustafa ztražilis raspuštanje parlamenta i izlazak na birališta. To bi trebalo da se dogodi sledeće nedelje kada bude sazvano Predsedništvo Skupštine.

Haradinaj je podneo ostavku ne dočekavši dve godine vlade koju čine stranke AAK-a, PDK-a, NISMA-e i AKR-a. Haradinaj je rekao da je podneo ostavku nakon što je dobio poziv od Specijalnog suda, stvorenog da procesuira bivše vođe OVK osumnjičene za izvršenje ratnih zločina.

Foto: Tanjug
Ramuš Haradinaj

Nedavno je raskinuo veze sa liderom PDK-a Kadrijem Veseljijem, koji je u Vašingtonu izjavio da kosovski premijer (Haradinaj) razgovara sa Amerikom kao da je to Srbija. Ovaj je takvu izjavu nazvao političkom servilnošću i pozvao na vanredne izbore kako bi narod doneo odluku, piše Ekspres.

Mediji dodaju da su DSK i Vetevendosje zahtevali vanredne izbore, kao i PSD i NISMA Fatmira Ljimaja. Očekuje se da će predsednik tokom dana pozvati političke stranke da se konsultuju o dve mogućnosti: uspostavljanju nove vlade ili izlasku na birališta. Praktično, postoji samo jedna opcija, jer niko nema većinu za izgradnju nove Vlade, a niko ne može da računa na glasove Srpske liste, koja je napustila koaliciju prošle godine kada su nametnute 100-postotne takse na srpske proizvode. 

Vlada Ramuša Haradinaja otkad je uvela porez ostala je manjinska podržana tek sa nekoliko odluka PSD-a Špenda Ahmetija.

Foto: wikimedia.org/Kristina Millona
Špend Ahmeti

Ramuš Haradinaj šesti je kosovski premijer posle Bajrama Redžepija, Bajrama Kosumija, Agima Čekua, Hašima Tačija i Isa Mustafe. Haradinaj je ranije vodio kosovsku vladu 100 dana, ali je bio primoran da podnese ostavku u martu 2005, da bi otišao u Hag kao optuženi za ratne zločine. Tamo je bio dva puta oslobođen. Nijedan od posleratnih šefova Vlada nije završio svoj ustavni mandat. Od rata je održano šest postizbornih nacionalnih izbora.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading