Đurić: Kvinta izjednačava našu politiku sa politikom kršenja međunarodnog prava koju sprovodi Priština

Autor:

Vesti

13.08.2019

11:51 >> 12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić obrtio se javnosti na vanrednoj konferenciju za novinare, u zgradi Vlade Srbije, povodom saopštenja zemalja Kvinte u kojem su pozvale na obnovu dijaloga Beograda i Prištine. Đurić je naglasio da ovakva vrsta politike predstavlja "veštačku" uravnilovku koja izjednačava srpsku politiku diplomatije sa prištinskom politikom kršenja međunarodnih principa i obaveza.

Foto: youtube.com/Tanjug News Agency official
Marko Đurić tokom konferencije u zgradi Vlade Srbije

Zemlje Kvinte pozvale su ranije danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, jer status kvo ne doprinosi rešenju problema.

Marko Đurić je svoje obraćanje započeo konstatacijom da će Srbija i dalje svoju politiku prema Kosovou i Metohiji voditi u sopstvenom interesu.

- U najnovijem izveštaju Kvinte jasna je tendencija da se napravi neka vrsta uravnilovke. Kroz kršenje elementarnih principa, sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala, Priština otvoreno krši međunarodne principe i sporazume. Ovime Kvinta izjednačava njihovu politiku sa politikom Srbije o povlačenju priznanja Kosova - rekao je Đurić

Đurić je zamerio to što se izjednačava politika lobiranja i diplomatije sa politikom kršenja međunarodnih ugovora i obaveza.

- Prištinske institucije su te koje svojom agresivnom politikom dovode Srbiju u situaciju da mora da se brani. Naša uspešna politika sprečila je članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija - izjavio je Đurić.

Pored veštačke uravnilovke, druga stvar koja je za Srbiju sporna jeste ishod razgovora koji se nazire iz saopštenja.

Iz saopštenja kvinte jasno se vidi kakav se ishod očekuje iz razgovora sa Prištinom

- Ako od Srbije tražite da prestane da lobira za očuvanje svog teritorijalnog integriteta, a istovremeno ne tražite od Prištine da ne obustavi takvu vrstu aktivnosti, onda je ishod dijaloga jasan - izjavio je Đurić.

Đurić je još jednom naglasio da je Srbija spremna za razgovor tek kada se ukinu takse koje krše međunarodno pravo.

- Naš odgovor će biti dodatna podrška Srbima na Kosovu i metohiji kroz investicije - rekao je Đurić.

Još jednom je naglašeno da ovo što kvinta radi predstavlja veštačku uravnilovku koja nije zasnovana na argumentima.

- Građani Srbije na KiM ne treba da brinu, o njima će voditi računa država Srbija. Nastavićemo sa ciljem da poziciju Srbije ojačamo - dodao je Đurić.

Na krtaju je Đurić zaključio da ovakva vrsta politike koju zastupaju zemlje kvinte uvek mora biti izložena javnosti.

- Srbija će svoju unutrašnju i spoljnu politiku, uz uvažavanje stava svih drugih, a veštačke uravniloke uvek ćemo izložiti svetlu dana i svetlu javnosti - zaključio je na kraju Đurić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Mile

13.08.2019 12:12

Baš je sada problem što mi povlačimo priznanja. Ne daj bože da samo albanci budu za nešto krivi.

Jana

13.08.2019 12:14

Kada će da shvate da problem nije u nama.

Maja

13.08.2019 12:19

Pristina prvo mora da ukine takse.

Velibor

13.08.2019 12:26

Sramna je svetska politika prema Srbiji po pitanju Kosova.