Ðurić: Beograd se brani jer Priština hoće da nam otme deo teritorija, a Kvinta pokazuje šta želi kao rezultat dijaloga

Autor: Tanjug

Vesti

14.08.2019

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozivom Kvinte da Priština ukine takse, a Beograd obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, pravi se veštačka uravnilovka između Beograda koja se brani i Prištine koja krši sve norme međunarodnog prava, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Marko Đurić

On je za TV Pink rekao da ga nije iznenadilo saopštenje zemalja Kvinte, da je međunarodna zajednica "nekom majka nekom maćeha", a da po pitanju KiM deo država koje su priznale nezavisnost južne srpske pokrajine nije previše naklonjen Beogradu.

- Ne možete da izjednačavate činjenicu da neko gazi CEFTA sporazum, koji se odnosi na slobodan protok roba, ljudi i kapitala, kao što radi Priština i da to bude na isti način tretirano kao činjenica da se Srbija brani - rekao je Ðurić.


Srbija se, podseća, brani u međunarodnim organizacijama od pokušaja Prištine da postane njihov član i da tu nema kršenja međunarodnog prava. 

- Srbija se brani jer pokušavaju da nam otmu deo teritorija, Albanci pokušavaju da nam otmu svetinje na KiM - naglasio je Ðurić.

Dodaje da se ovim pokazuje šta Kvinta želi kao ishod dijaloga, a to je da nateraju Srbiju da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova

- Na to je predsednik (Aleksandar Vučić) prethodnih dana upozoravao. To je teška i neprijatna činjenica i ona znači da ćemo biti suočeni sa ozbiljnim političkim izazovima narednih meseci. Međutim, nećemo jadikovati i kukati, nastavićemo da radimo - zaključio je on.


Zemlje Kvinte pozvale su juče Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (64)

Loading
joka

14.08.2019 08:22

Prištinske vlasti ništa do sada nisu radile po zakonu, to se zna

sasa

14.08.2019 08:25

Srbija nece razgovarati jezikom ucena to nek im bude jasno

miki

14.08.2019 08:26

Beograd mora da se brani i da štiti svoj narod od bahate Prištine!

Nikola

14.08.2019 08:27

Srbija se ne plasi nikoga,svojim radom je dokazala da je uspesna politika kojom Aleksandar Vucic vodi drzavu