Ako pijani skrivite udes, plaćate i do milion evra! Upozorenje policije i Udruženja osiguravača Srbije

Autor: B. PAUNOVIĆ

Vesti

17.08.2019

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko pijani sednete za volan i napravite udes, ne samo što rizikujete zatvorsku kaznu već možete i finansijski zaviti u crno svoju porodicu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Udruženje osiguravača Srbije

Kako objašnjava generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović, vozač koji pijan izazove saobraćajnu nesreću gubi prava iz osiguranja i postaje takozvani regresni dužnik prema osiguravajućem društvu koje je isplatilo štetu. To znači da će on isplatiti kompletnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju je načinio.

- Ukoliko pogine jedan od supružnika četvoročlane porodice, isplaćuje se šteta od oko 30.000 evra. Iznos može biti uvećan ukoliko su deca školskog uzrasta jer se njima do kraja školovanja plaćaju na mesečnom nivou troškovi školovanja po osnovu izgubljenog izdržavanja. Ako stradala osoba ima i oba roditelja, onda iznos ide i do 60.000-70.000 evra. Kad dođe do teških telesnih povreda i invaliditeta, onda to ide od 150.000 do 200.000 evra - naveo je Jovanović.

7.800 SUDARA U SRBIJI U POSLEDNJA DVA MESECA

Dakle, kako je naglasio Jovanović, osim porodice oštećenog, pijani vozač ugrožava i dovodi do ivice egzistencije i svoju porodicu, čak i sopstvenu decu jer ih često ostavlja bez ikakve imovine.

RepublikaFoto: RTS/printscreen

Zakonski limit koji važi u Srbiji za štete na stvarima je 200.000 evra, a na štetu nanetu ljudima milion evra. To su iznosi kojima pijani vozač koji je izgubio prava iz osiguranja može biti izložen, a na to treba dodati i troškove i kamate koji se plaćaju nezavisno od osnovnog iznosa. Predlogom novog zakona predviđen je novi iznos limita 500.000 evra za štetu na stvarima i dva miliona za štetu nanetu ljudima. Tendencija je da se približimo evropskim limitima, koji iznose milion evra za štetu na stvarima i pet miliona na ime nematerijalne štete.

Glavni uzroci nesreća

1. Pijanstvo

2. Prebrza vožnja

Govoreći o iznosima koje pijani vozač, izazvavši nesreću sa smrtnim ishodom ili teškom telesnom povredom, može da plati, Jovanović je naveo primer obračuna od pre nekoliko dana: osoba koja je vozila sa 1,2 promila alkohola u krvi izazvala je saobraćajnu nezgodu sa teškim telesnim povredama, a osiguranju će morati da nadoknadi 370.000 evra.

Od početka godine u Srbiji je zabeleženo 22.000 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo 310 osoba, a teško je povređeno 1.800 ljudi, podaci su Uprave saobraćajne policije, koji su prezentovani u petak novinarima na zajedničkoj konferenciji predstavnika MUP i Udruženja osiguravača Srbije.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov je najavio da će nastaviti sa pojačanom kontrolom saobraćaja i tokom septembra i oktobra. Dosad je, zahvaljujući takvoj kontroli, otkriveno 10 odsto više prekršaja nego prethodnih godina, a težište je bilo na prekoračenju brzine, nevezivanju pojasa i korišćenju mobilnog telefona.

- U junu i julu otkriveno je 410 vozača koji su vozili sa više od dva promila alkohola u krvi - naveo je Arsov i objasnio da takvima sleduje zatvor od 30 do 60 dana, novčana kazna od 120.000 do 150.000 dinara, 15 kaznenih poena i 15 meseci zabrane upravljanja vozilom.

Zamenik načelnika Boban Milinković naglasio je i da veliki broj nezgoda prouzrokuju osobe koje ne bi smele da se nađu u saobraćaju - oni bez vozačke dozvole ili sa dozvolom za neodgovarajuću kategoriju.

- U 2018. godini takvi su skrivili udese u kojima je poginula 51 osoba, a teško povređeno više od 1.200 ljudi. Sa nesrećama koje su uzrokovali alkoholisani vozači, to je ukupno 137 poginulih i više od 4.500 povređenih - precizirao je Milinković. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

17.08.2019 08:37

Sve će te uraditi sami ne ono pravo,što bi trebalo kao svugde u svetu.Samo vam je novac u glavi.Koje besmislice.