Ðurić o investicijama na KiM: Protiv getoizacije ekonomskim napretkom

Autor: Tanjug

Vesti

17.08.2019

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić istakao je da je Srbije i u jeku političke i diplomatske borbe za opstanak Srba u toj pokrajini, uspela da izdvoji sredstva za investicioni ciklus kakav nije viđen decenijama, a koji već rezultira stotinama projekata, radnim mestima i socijalnom sigurnošću za srpski narod.

RepublikaFoto: Tanjug/J. Pap
Marko Đurić

- Protiv getoizacije borićemo se industrijalizacijom i ekonomskim napretkom u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i siguran sam da Albanci već sada sa zavišću i nostalgijom gledaju na to kako se jedna ozbiljna država ophodi prema svojim građanima i njihovoj budućnosti - rekao je Ðurić za sutrašnju "Politiku".

On je ukazao na to da Srbija, uprkos pritiscima na terenu i pojačanim policijskim i inspekcijskim kontrolama, pronalazi načine da osigura koliko-toliko stabilno snabdevanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pre svega na severu pokrajine.

- Namera Priština proteklih meseci je bila da se zastrašivanjem i restrikcijama slomi otpor i otupi volja Srba na severu Kosova i Metohije. Sever je opsesivna meta Prištine, jedan veliki trn u oku. Ali uveren sam da Srbe neće uspeti da potčine i pođarme jer istrajnost imaju, a imaju i neupitnu podršku Beograda, države Srbije, pa i čitavog srpskog naroda - kaže Ðurić.

 

 

Istakao je da sve to ne bi bilo moguće bez čvrstog političkog jedinstva države i predstavnika Srba na KiM.

On je, ocenjujući svoj šestogodišnji rad na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao da su rezultati egzaktni i merljivi brojem sazidanih kuća i stanova (1.650 novih stambenih jedinica), podeljenih traktora, motokultivatora i sadnica, obnovljenih svetinja, izgrađenih puteva, škola, obdaništa, ambulanti, domova zdravlja, realizovanih kulturnih i sportskih manifestacija.

- U izveštaju o radu Kancelarije za KiM koji je nedavno podeljen poslanicima u Skupštini Srbije može se videti nešto o postignutim rezultatima. Opozicija je prilično prezrivo reagovala na te fakte, ali kako drugačije da reaguju kada su iza njih i njihovog delovanja na KiM ostali samo porazi i ništa opipljivo. Da se ispravim - ostavili su nam administrativne prelaze i de fakto granicu između Srba i Srba - kaže Ðurić.

O budućnosti dijaloga

Na pitanje o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, on je odgovorio kontrapitanjem, istim onim kojim, kako je rekao, predsednik Aleksandar Vučić odgovara onima koji dolaze u Beograd da bi pledirali za nastavak dijaloga: "A o čemu da razgovaramo?"

- Ukoliko to treba da bude nastavak ekspertskog dijaloga, kako da nastavimo razgovore u svetlu činjenice da Zajednica srpskih opština ne postoji, da svako malo upadaju sa specijalnim policijskim snagama na sever KiM, da hapse i zastrašuju nevine Srbe, da ne priznaju srpske pasoše, da zabranjuju posete našim zvaničnicima - zapitao je Ðurić.

Ako to treba da bude dijalog o nekom sveobuhvatnom rešenju, on pita o čemu da se razgovara kada su sve ideje koje su došle sa srpske strane odbačene i kada je kompromis postao zaboravljena i gotovo prezrena reč.

 




 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
bunar

19.08.2019 04:57

U 21. veku treba da se nekakvim tajnim kanalima doprema hrana i osnovne zivotne potrebstine? Drzava Srbija se bori za svakog svog gradjanina i tamo gde je najteze.