VUČIĆ IZ NJUJORKA: Da Srbi izgube sve, a Albanci dobiju sve - to ne dolazi u obzir

Autor: Republika

Vesti

21.08.2019

18:02 >> 18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da "ne dolazi u obzir" da Srbija izgubi sve, a Albanci dobiju sve u vezi sa Kosovom i Metohijom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Uključivši se u Drugi dnevnik RTS iz Njujorka, gde je razgovarao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom i drugim zvaničnicima SAD, šef države je istakao da će SAD tražiti međusobno priznanje Srbije i Kosova.

- To što sam čuo nije potpuno novi stav SAD, oni su 2008. priznali nezavisnost Kosova i da tu odluku neće da promene. Postoje 2 dobre stvari koje sam čuo, jedna  je loša po nas. Ta dobra stvar je da oni podržavaju naš evropski put, ne ulaze u to kakav je dogovor, ali da postoji između nas i Albanaca i traže međusobno priznanje Beograda i Prištine. To nije suštinska novost - rekao je Vučić i podvukao:

Mogućnot da Albanci dobiju sve a mi ništa, da mi njih priznamo - da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom koje bi na to bilo spremno. A spremni smo za razgovor, da što pre počnemo razgovore kako bismo sprečili svaku mogućnost destabilizacije - rekao je Vučić za RTS.

Iluzorno očekivati da Albanci ukinu takse do decembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je iluzorno očekivati da će Priština ukinuti takse do kraja novembra do početka decembra.

- Iluzorno očekivati da bilo ko od njih traži nešto racionalno. Očekujem da je to moguće da se desi u decembru, uz jaču podršku SAD - naveo je Vučić.

Upitan da prokomentariše i protumači saopštenje Stejt departmenta u kojem se navodi da SAD ohrabruje da se fokusira na postizanje tog streteškog cilja ubrzanjem reformi, kao i da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju, Vučić kaže:

 

Nema promene formata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se varaju svi koji misle da bilo ko može da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci i dodao da je ubeđen će se zapadne sile, iako postoje izvesne tenzije među njima, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

Vučić, koji boravi u Njujorku, upitan da li SAD preuzimaju rešavanje kosovskog problema od EU, kazao da se EU uvek konsultovala sa Amrikancima.

- Nema nikakve promene formata, ali ako mislite da može bilo ko da utiče na Prištinu a da to nisu Amerikanci varaju se - objasnio je on u izjavi za RTS.

Iako su odnosi između Evropske nije i SAD trenutno prilično zategnuti, a to najbolje pokazuju zaključci iz Bijarica gde postoje anti-Tramp tonovi,Vučić smatra da će se na kraju zapadne sile, ako ni oko čega drugog, dogovoriti u kom pravcu da vode krizu Beograda i Prištine.

- Moramo da se spremimo za to da budemo dovljno čvrsti ali i racionalni, razumni i da znamo šta je je ono što je realno i šta moramo da uradimo da bi sačuvali mir i istovremeno ekonomsko napredujemo - poručio je on.

 

- Suština je u tom delu oko međusobnog priznanja, jer vidim da su mnogi u našoj zemlji koji su doprineli stavaranju uslova za dosnošenje odluke o nezavisnosti Kosova, Prištini i međuanrodnoj zajednici našli u tome neku veliku novost. To nije potpuno novi stav SAD, oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosovo - naveo je on.

Kako je objasnio, Amerika je velika sila i ma šta mi govorili, kakvo kod imali rukovodstvo tu njihovu odluku nećemo promeniti.

Investicije veće 30-40 odsto

Na kraju obraćanja predsednik je otkrio i dobru vest. 

- Razgovarao sam sa Jorgovankom Tabaković, strane investicije ove godine će biti veće za 30-40 odsto nego prošle godine. Zato moramo da vodimo pametnu, promišljenu, mudru politiku i tako ćemo nastaviti - zaključio je Vučić

On je naglasio da je za njega najvažnije bilo što je mogao da iznese stavove Srbije.

- Za pedalj ako promenimo stav SAD prema Kosovu to će biti malo čudo - podvukao je predsednik Srbije.

Kao problem ističe to što su odnosi između Evrope i Amerike veoma zategnuti.

- Mislim da će se zapadne sile na kraju dogovoriti na koji način će da reše krizu između Beograda i Prištine. Mi vodimo računa o našim interesima, ali ne stidimo se ni uspeha. Naši ekonomski uspesi vredni su hvale. Ove godine ćemo imati 30 ili 40 odsto više investicija, a to sve da bismo sproveli, moramo da vodimo mudru politiku - dodaje Vučić.

On naglašava da je važno da Amerika sasluša Srbiju.

- Ko god misli da Srbija u lošim odnosima sa SAD može da napreduje, taj mnogo greši. Nastavićemo da razvijamo bilateralne odnose sa Amerikom jer je napredak na tom polju važan i koristan za naš narod -podvukao je predsednik Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Andrijana

21.08.2019 17:49

Pohvale za drzavnu politiku.

Aco

21.08.2019 17:52

Tu poruku moraju da prihvate pre svega amerikanci.

Aco

21.08.2019 17:52

Taj scenario ne dolazi u obzir.

sasa

22.08.2019 05:53

@Aco - Srbija mora zastititi interese Srba na KiM