Lončar: Lekarima smo digli zarade čak 40%

Autor:

Vesti

26.08.2019

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, komentarišući najavljeno povećanje plata medicinskim sestrama od 15 odsto, ocenio je juče da je odlična vest za državu da je došla u situaciju da može da povećava plate.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zlatibor Lončar sa Zoranom Radojičićem

Lončar je podsetio da je ovo treći put za manje od tri godine da se povećava plata medicinskim sestrama i medicinskom osoblju, navodeći da je prvo bilo 10, zatim 12 i sada 15 odsto.

- Povećanja su iz onoga što je zarađeno i bez zaduživanja nepovoljnim kreditima. To je veoma bitno - kazao je Lončar.

Ministar je, upoređujući stanje u zdravstvu 2014. godine i sada, istakao da je pre pet godina sadašnja vlast nasledila sistem ekonomije pred samim bankrotom, uz zaduživanje krajnje nepovoljnim kreditima.

- Trebalo je to srediti da se dođe na pozitivnu nulu u svim oblastima da bi se moglo krenuti napred - kazao je Lončar i dodao da je 2009. i 2010. godine plata medicinskim sestrama na klinici bila 29.137 dinara, a na intenzivnoj nezi 30.159 dinara, dok će 2019, nakon ovog povećanja, biti više od 50.000 dinara.

Plata lekara bez specijalizacije 2009. i 2010. godine iznosila je 50.117 dinara, a 2019. godine, kako je rekao Lončar, ona je 69.884 dinara, dok su lekari sa specijalizacijom pre deset godina imali nešto više od 62.000, sada imaju 87.776. I očekuje se povećanje oko 10 odsto, rekao je ministar, ističući da je to pokazuje razliku između toga kako zemlju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kako su je vodili dokazani stručnjaci političke scene za svoj džep.

Kazao je i da je u vreme bivše vlasti predvođene Đilasom, Tadićem, Jeremićem, u Srbiji postojale bolnice gde nisu mogla da se zatvore vrata, prozori, toaleti nisu radili...

- Na zračenje se čekalo i umiralo jer nije bilo aparata, a bilo je i afera da su dolazili strani državljani koji su imali prednost, da ne pominjem nedostatak kola Hitne pomoći - kazao je ministar.

Lončar ističe da danas u zdravstvu 99 odsto zaposlenih odgovorno i marljivo radi svoj posao, a da u vreme dok je sadašnja opozicija bila na vlasti Srbija nije mogla da dođe na evropsku listu koja meri zdravstvo.

- Sada smo ispred 14 zemalja EU, po istim kriterijumima koji su se tada gledali - istakao je Lončar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading