Mekalister o bojkotu izbora: Partije koje ne izađu ostaće bez glasa u Skupštini, a to je mesto za rasprave o budućnosti Srbije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.08.2019

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je danas da bi partije koje bi bojkotovale izbore nakon konstituisanja novog saziva ostale bez glasa u Skupštini Srbije a sve to, kako je ocenio, ne bi doprinelo jačanju demokratije i demokratskih institucija.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dejvid Mekalister

Mekalister, koji se po dolasku u Beograd sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom Jadrankom Joksimović i poslanicima, sa kojima je rezgovarao o brojnim temama koje se između ostalih tiču reformi i primene preporuka iz poslednjeg izveštaja EK, je rekao novinarima da je EP spreman da aktivno podrže dijalog vlasti i opozicije kako bi se unapredili uslovi rada u parlamentu.

- Bojkot 2020. godine značio bi da se glas onih stranaka koje se za to odluče ne čuje u Parlamentu -rekao je Mekalister.

Podsetio je da je pred susret sa novinarima razgovarao i sa 13 poslanika i, kako je rekao, čuo je sve stavove i najrazličitija mišljenja.

Jedna zemlja, jedna nacija, jedan parlament, ali razlicita stavovi, što je priroda parlamentarne demokratije, kazao je.

- U parlamentu treba da se odvijaju rasprave o budućnosti Srbije. Kako sam razumeo bojkot još nije objavljen, neke stranke razmišljaju i zagovaraju bojkot, ali još se ne zna ni datum kada će oni biti održani - rekao je Mekalister.

- Ja Srbiju vidim kako jaku, a to znači da ima i jake insitucije - rekao je on i dodao da je poslanicima preneo kako veruje da je parlament mesto za demokratsku debatu u kojoj se čuju različiti glasovi, ali i mesto za usvajanje zakona koji zemlju vode ka EU.

On je podsetio i da postoji čitav niz preporuka kako da se unapredi izborni sistem.

Prema njegovim rečima, Evropski parlament temeljno prati okrugle stolove vlasti i opozicije, ali i razgovor vlade sa predstavnicima OEBS-a.

Ohrabrujemo da se ti razgovori sa predstavnicima OEBS-a nastave, rekao je Mekalister i dodao da su EU i EP spremni da podrke Srbiju gde god je to moguće i kada se radi o te tri glavne teme - nastavku reformi, funkcionisanju parlamenta i pripremi izbora.

Upitan o zahtevu Pokreta slobodnih građana da EU bude posrednik u dijalogu vlasti i opozicije u vezi s izborima, Mekalister je rekao da nije stigao detaljno da pročita pismo PSG i da će odgovoriti kada bude u sitauciji da analizira zahtev.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Dejvid Mekalister sa Aleksandrom Vučićem

Predsedavajući Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekao je da je EK već pružila ruku Srbiji. Komentarišući situaciju u vezi s izborima rekao je da "za taj tango ipak nije dovoljno dvoje, već troje, četvoro..." Razgovoru sa novinarima prisutvovao je i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, našta je Mekaliser rekao u šali da je on tu da bi odgovarao na teža pitanja a on na lakša, jer se to tako deli u EP.

Novinari su postavljali i pitanja o Kosovu, konkretno o tome šta je EU kao garant Briselskog sporazuma učinila da se formira Zajednica srpskih opština, kao i da li je Mekalister rekao predsedniku Vučiću šta EU može da učini da bi došlo do nastavka dijaloga i koji su to argumenti EU kojima bi ona mogla da vrati obe strane za sto i podstakne donošnje rešenja, kao i da li EU uopšte ima te argumente...

Na ta pitanja Mekalister je više puta rekao je dijalog od ključnog značaja, da se na kraju tog procesa očekuje pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa što bi, kaže, donelo mnoge prednosti građanima na obe strane.

 

EU će raditi kako bi se napredovalo ka sveobuhvatnom sporazumu, što bi utrlo put daljim investicijama i razvoju, rekao je Meklaister, te dodao da je veliko pitanje kada će dijalog biti nastavljen.

Dodao je da je EU, ali i zemlje Kvinte, više puta ponovile da je potrebno ukinuti takse, ali da nije bilo reakcija.

Nadam se da će odgovorni ljudi u Prišitni poslušati taj savet, rekao je Mekalister, a Fabrici primetio da domaća politička dešavanja u Prišini onemogućavaju kosovske zvaničnike da se fokusiraju na to.

Mekalister je izjavio da su i novi sastavi Evropskog parlamenta i Komisije opredeljeni za nastavak dugoročne politike proširenja EU i podršku Srbiji na tom putu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading