CarGo podneo krivičnu prijavu protiv Zorane Mihajlović: Iskoristila svoj položaj radi monopolizacije tržišta prevoza

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

27.08.2019

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić podneo je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović zbog sumnje da je učinila krivično delo Udruživanje radi vršenja krivičnih dela u oblasti prevoza putnika.

RepublikaFoto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi podnetoj Odeljenju za organizovani kriminal u Ustaničkoj, Mihajlović je zarad ličnih interesa organizovala grupu koja koja je dovela do zatvaranja tržišta prevoza putnika putničkim vozilima i onemogućila ulazak potencijalnih konkurenata, što je na kraju dovelo do krivičnog dela – zaključivanja restriktivnog sporazuma.

Grupu organizovanu u kartel činili su predstavnici tri taksi udruženja, Aleksandar Bjelić predstavnik Saveza taksi udruženja Srbije "Satus", zatim Saša Knežević, predstavnik Ugovorne privredne taksi komore i Vlado Bulatović, zastupnik Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Beograd.

Guberinić je istakao i da su izmene Zakona o prevozu putnika donete po hitnom postupku, bez javne rasprave jer po mišljenju ministarke Mihajlović ona nije bila neophodna jer su "sve zainteresovane strane učestvovale".

- Ovo je krivično delo za koje smo podneli i dokaze. Vrlo je jasno da je ministarstvo zajedno sa Udruženjem taksista predano i temeljno radilo samo na pronalasku najboljeg rešenja koje bi imalo za cilj eliminaciju tržišne konkurencije i onemogućavanje njenog razvoja - navedeno je u krivičnoj prijavi.

Guberinić je pozvao tužilaštvo da reaguje i pred nadležnim sudom pokrene krivični postupak protiv prijavljene kao i da zahteva najstrožu moguću kaznu. Za ovo krivično delo može se izreći kazna zatvora od tri i više godine.

Kako je navedeno u prijavi, pripadnici tri taksi udruženja su pre donošenja izmena zakona protestovali i tražili hitno gašenje aplikacije CarGo, uz pretnju da će radikalizovati proteste, nakon čega su postali deo grupe za donošenje izmena zakona i deo Kordinacionog tela koje je pratilo primene tih propisa.

Podsetimo, ovo je druga krivična prijava koju kompanija CarGo podnosi protiv ministarke Zorane Mihajlović. Prva je podneta u martu zbog sumnje da je ministarka zloupotrebila službeni položaj tako što je van svojih ovlašćenja izdala nalog da se oduzimaju vozila saradnicima privrednog društva CarGo i licima koja sarađuju sa njima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading