Evropa zvanično odustaje od proširenja: Izumrećemo, a nećemo ući u EU! Srbija mora da se okrene Putinu!

Autor:

Vesti

05.09.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska će, kao što je to zagovarao francuski lider Emanuel Makron, u oktobru i zvanično dobiti podršku svih država članica Evropske unije da se stavi moratorijum na proširenja dok se ne okončaju reforme unije. Šef srpske diplomatije poručuje da Srbija ne želi da sluša bajke, te da ćemo izumreti dok nas Brisel prihvati u članstvo. S druge strane, sagovornici Srpskog telegrafa poručuju da nam Brisel nije ostavio drugu opciju i da se moramo okrenutu Vladimiru Putinu, Rusiji i Evroazijskoj uniji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Prema rečima šefa srpske diplomatije, članstvo u EU za države zapadnog Balkana postalo je bajka i daleka budućnost. Ministar spoljnih poslova zahteva od Brisela da nas više ne laže i da nam lepo kaže "ima li ili nema ulaska u EU".

- To šta će da bude za 30 godina, to je kao kada vašoj deci obećavate: "Kada porasteš, dobićeš nešto". Nama na zapadnom Balkanu ne može to više da se priča jer smo porasli. Ne da smo porasli, nego ćemo uskoro da odumremo čekajući na EU. Ovaj koji je u Turskoj započeo pregovore biće da je umro. Ja sam započeo pregovore u Srbiji, još sam živ - poručio je Dačić.

RepublikaFoto: AP/Francois Mori
Merkelova i Makron

ŠUPLJA PONUDA

Čelnicima Evropske unije postavio je konkretno pitanje šta nam sada EU može ponuditi.

- Na primer, Severna Makedonija i Grčka su postigle dogovor i šta će da dobiju. One su trenutno dobile zajedničko predsedavanje Berlinskim procesom zajedno sa Bugarskom. Čestitam vam na tome, to je velika stvar. Šta će Beograd i Priština dobiti ako postignu kompromis.

Komentarišući Dačićeve ocene, Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije, kaže da je on sa kombinacijom vrlo šarmantnog humora i direktnih, otvorenih poruka, kao i onih nešto skrivenijih, ali jasnih za one koji hoće da čuju, rekao šta je pozicija Srbije.

- Dačić je sa razlogom direktno ukazao da ideja "Beograd i Priština, hajde se brzo dogovorite i nađite neki kompromis, pa vas čeka kao glavna nagrada članstvo u EU" - očito i nije tako izvesna, što podrazumeva i da se vidi koje su druge ponude. Možda to zvuči cinično, ali on je potpuno u pravu. Kada je postignut Prespanski sporazum, to je bilo jedno globalno ohrabrivanje, pokazivanje Ciprasa i Zaeva kao primera. Onda Cipras izgubi izbore, pa kažu "hvala bogu, rešili smo se onog levičara što je uzimao pare iz evropskog budžeta". Šta je Makedonija dobila? Sad su u igri i Amerikanci ne bi li Severna Makedonija počela pregovore o članstvu u EU - objašnjava Milićeva.

Ostojić: Sumnja u sve što kaže Dačić

Analitičar i nekadašnji funkcioner LDP Zoran Ostojić smatra da sve što kaže Dačić treba staviti pod sumnju.

- Mi nismo spremni za Evropsku uniju. Imamo mnogo posla da uradimo dok ispunimo sve domaće zadatke. Verujem da će za njihove reforme biti potrebno manje vremena nego za naše domaće zadatke. To su dva paralelna procesa. Nismo mi pred vratima EU pa sad neće da nas prime jer hoće da reformišu Uniju, nego oni kažu: "Treba nam vreme da se reformišemo, a vama treba vreme da ispunite standarde i zatvorite poglavlja". Hajde da vidimo ko će biti brži. Voleo bih da mi budemo brži, pa da čekamo da se oni reformišu, ali bojim se da će biti obrnuto - mišljenja je Ostojić.

SVI BENEFITI

S druge strane, lider radikala Vojislav Šešelj poručuje da ne treba ni sekund razmišljati, već se moramo odmah okrenuti saradnji sa Evroazijskom unijom.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Vojislav Šešelj

- To je politika koju godinama zagovaramo. Moramo se što pre okrenuti Rusiji, a od EU nemamo više šta da tražimo. To ne znači da sa Evropom treba prekinuti saradnju. Naprotiv, neophodna nam je maksimalna trgovinska, ali i saradnja u svim ostalim oblastima - navodi Šešelj.

Moj stav

Saša Adamović, istoričar

Za nas je veoma važno da konačno znamo na čemu smo s obzirom na naš deklarisani put ka EU. Suočeni smo sa licemerjem EU, koja zapravo tokom naših evropskih integracija ima dvostruke standarde iako se naš put u EU odvija nauštrb naših nacionalnih i državnih interesa.

Na pitanje šta bismo dobili okretanjem ka Putinu, lider radikala tvrdi da bi korist bila višestruka.

- Kao prvo, jeftine sirovine svih vrsta, kasnije, uveren sam da bismo imali iste privilegije koje je dobila Belorusija. Ne bih isključio ni da nam cena energenata u tom slučaju bude ista kao što je u Rusiji - uveren je vođa radikala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

05.09.2019 12:24

Gadno je kad te neko dugo vuče za nos,a ti ne preduzimaš ništa.Ode nos.