Završeni razgovori vlasti i opozicije na FPN: Evo ko je prisustvovao, o čemu se razgovaralo i kad je naredna runda

Autor: Tanjug

Vesti

05.09.2019

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima završen je večeras posle više od tri sata na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da se razgovaralo o finasiranju kampanje, kao i o medijima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Milan Antonijević

Najavio je da će u ponedeljak na FPN u 9.00 sati biti održan naredni sastanak koji će biti posvećen biračkim spiskovima i izbornoj administraciji.

- Razgovaralo se o dve teme, a jedna je bila finansiranje kampanje, u kojoj je bilo pomaka i obećanja da će doći do izmena. Očekuje se i da to bude napismeno predloženo - rekao je Antonijević novinarima posle sastanka.

Druga tema, kako je rekao su bili mediji, ali njoj nije bilo posvećeno toliko paznje.

- Očekujemo i da ćemo u narednom periodu imati konkretne korake od vladajuće stranke - naveo je on.

Rekao je da napravljen i pomak time sto je većina predloga koje su iznele NVO dočekano uz saglasnost vlasti i opozicije.

Prema njegovim rečima, ostaje da se vidi koji će izborni zakon biti promenjen.

SNS je tražio konkretne predloge za članove zakona, rekao je Antonijević.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Martinović

Predstavnici vladajuće koalicije, Aleksandar Martinović iz SNS i iz SPS Ðorđe Milićević, kao i predstavnici JS i PS rekli su da ih iznenađuje što opozicija i dalje stavlja akcenat na zakone koji su doneti u njihovo vreme i kojim im sada nisu dobri.


Ocenili su da se oni zalazu za bojkot, jer nemaju podrsku građana.

Martinović je rekao da je utisak da je u Srbiji sve dobro i da je jedini problem to što će Aleksandar Vučić učestvovati na izborima.

- Cilj im je da postignu da nema u kampanji ni Vučića ni SNS i to je čini mi se poruka svih koji debatuju o izbornim zakonima - rekao je Martinović.

On je kritikovao i ideju o prelaznoj vladi i rekao da time deo opozicije želi da prikaže da u Srbiji ne postoji normalan politicki život.

Rekao je i da je razočaran što je Zoran Živković na sastanak došao samo da bi vređao Vučića.
 

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Đorđe Milićević

Milićević je ocenio da je dobro što se razgovara, ali bi trebalo da se to radi u parlamentu.

- Trebalo je prihvatiti poziv Maje Gojković za razgvor i opozicija je pokazala da ih ovaj razgvor kao i ni izbori ne interesuju”.

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine takođe smatraju da bi bilo bolje da se razgovori vode u institucijama. Dodali su da je potrebno da izborni zakon omogući da Srbija bude podeljena na četiri izborne jedinice, kako bi se izbeglo da polovina poslanika bude iz Beograda.

 

 

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović naveo je da su neke preporuke nevladinih organizacija prihvaćene, ali da smatra da pravila o funkcionerskoj kampanji teško mogu biti primenjena.

Predstavnik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanovski rekao je da je najveća pažnja tokom sastanka bila posvećena funkcionerskoj kampanji i da bi mediji trebalo da se prema tom ophode na drugačiji način.

Vladimir Ðurić iz Stranke moderne Srbije rekao je da je žalosno da u 21. veku se raspravlja o tome šta je fukcionerska kanpanja i koji će ministar otvoriti autoput, a koji školu.

On je rekao da su izborni zakoni doneti ranije, ali da treba da se obrati paznja na preporuke OEBS i šta sa nasim izbornim sistemom nije dobro.

RepublikaFoto: Tanjug
Čedomir Jovanović


Na sastankju na FPN su učestvovali i lider LDP-a Čedomir Jovanović, kao i predstavnici LSV, PSG, Nove stranke, Stranke moderne Srbije, Građanskog demokratskog foruma i SDA Sandžaka.

Predsednik NS Zoran Živković i još jedan predstavnik te stranke napustili su razgovore posle nešto više od pola sata, jer smatraju da nema mogućnosti da se na njemu "proizvede" nešto dobro za građane.

Opozicioni Savez za Srbiju (SzS) nije došao, u skladu sa ranijom odlukom o bojkotu izbora, a nema ni predstavnika Demokratske stranke Srbije (DS S), koja, inače, neće bojkotovati izbore.

Na skupu su bili dekan FPN Dragan Simić, kao i predstavnici Crte Raša Nedeljkov, Transparentnosti Nemanja Nenadić, Cesida Bojan Klačar, Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Iki

05.09.2019 20:36

Изађи на изборе па докажи да ти народ верује!

Hedona

05.09.2019 21:19

Ovaj sastanak je bio vrlo značaj i konstruktivan i trebalo bi da se zaista zna da će se izvršiti izbrna selekcija i da ljudi koji nemaju zapravo cenzus ne treba da izlaze na izbore, a i bolje da ih ne gledamo više u Skupštini.

Tina

05.09.2019 21:23

Izadjite na izbore pa se pokazite!

Natasa

06.09.2019 03:21

Opozicija treba da shvati da je narod neće...