Amerikanci jasni: Ne može Priština sve da dobije

Autor: Blic, Republika

Vesti

06.09.2019

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije zahtevaće teške izbore i kompromise obe strane, poruka je koju su američki senatori Ron Džonson i Kris Marfi preneli Prištini, a najavili su i da će isto reći u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL/youtube.com/Bloomberg Politics
Ron Džonson i Kris Marfi

Dvojica američkih "specijalaca" razgovarali su sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a Beogradu će se danas u 10 sati sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Već su najavili da će u srpskoj prestonici preneti identičnu poruku.

- Očekujemo da će dijalog biti smislen i plodan i nadamo se da će obe strane shvatiti da je potrebno žrtvovanje, kako bi se mogli normalizovati odnosi između ova dva naroda - poručio je Marfi i istakao da taj proces mora da zadovolji obe strane.

Konačni sporazum, kako je rekao, ne može da podrazumeva da samo jedna strana dobija, a druga gubi, dok je Džonson podvukao da sporazum između Kosova i Srbije "otvara vrata budućem potencijalu".

- Ovde smo kako bismo podržali građane Kosova i Srbije i želimo da vidimo kako napreduju - izjavio je Džonson.

RepublikaFoto: Public
Dragomir Anđelković

Da SAD malo više podržava Kosovo smatra politički analitičar Dragomir Anđelković i podseća da je sada red na Prištinu da se žrtvuje.

- Do sad se samo Beograd žrtvovao, Priština nikakve ustupke nije davala, samo je dobijala nagrade. Šta se dešava sa poštovanjem Briselskog sporazuma, osnivanjem SZO? Priština se na to obavezala, a nije ispunila. Velika žrtva bi za nas bila da prihvatimo da jedan deo Kosova ode Albancima, a da Albancima bude žrtva da prihvate fer podelu, što bi podrazumevalo Sever nama, svi manastiri i sve srpske svetinje. To je i dalje velika žrtva za Srbiju - napominje Anđelković.

Ova američka inicijativa je važna, ocenjuje politički analitičar Dušan Janjić i dodaje da su tu da izmere puls odnosa Rusije i Amerike, što indirektno ima veze sa dijalogom.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dušan Janić

- Svakome će ta žrtva biti velika, a pošto poruka dolazi i od republikanaca i demokrate, da deluju po agedni o kojoj postoji konsenzus u Senatu i Kogresu. Okvir o kome se razgovara je puna normalizacija odnosa, a sa američkog stanovišta to ne znači onako kako se kod nas prevodi, već "budite kreativni, nađite rešenje". To bi za Albance moglo da znači da neće biti priznati od Srbije, a za Srbiju da neće biti razgraničenja, ali da, na primer, može da redefiniše ZSO, kroz integrativno-teritorijalnu autonomiju na severu - kaže Janjić.

Predsednik opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti, koji je među favoritima za premijera, posle njihove posete rekao je da se ne protivi dijalogu sa Beogradom i to onom koji bi se zasnivao na obavezna tri principa, nakon što "Kosovo ojača kao država".

Kurti: Pregovori su bojno polje sa nepoznatim ishodom

- Dijalog sa Beogradom ne može da traje unedogled, a tri su principa na kojima bi trebalo da se zasniva dijalog: da sporazuma nema bez dijaloga, da dijalog ne može da se vodi na osnovu mapa i najzad da te mape ne mogu biti u rukama kosovskog predsednika. U Srbiji ima više Albanaca nego Srba na Kosovu. Treba naglasiti da su pregovori bojno polje sa nepoznatim ishodom. Ne moramo da čekamo da Srbija kaže šta traži od nas da bismo mi onda tražili nešto od nje - rekao je Kurti koji, kako kaže, ne misli da bi deo dijaloga trebalo da bude "trgovina teritorijama".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rade

06.09.2019 14:47

Ja to nisam čuo da su kazali.