Vučić na pokazno-taktičkoj vežbi "Povratak 2019": Moramo da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni za sve izazove

Autor:

Vesti

07.09.2019

08:16 >> 09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas pokazno-taktičkoj vežbi "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić

Na vežbi će pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova prikazati veštine, opremu i naoružanje, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

- Ponosan sam na ove momke i odličan posao su svi iz Ministarstva unutrašnjih poslava uradili danas, pokazali su ogromnu vatrenu moć, ali moraćemo i dalje da snažimo i jačamo našu vojsku - rekao je Aleksandar Vučić u obraćanju novinarima.

Stefanović je dodao da pre pet godina ništa od ovoga nije postojalo.

Videli smo snagu srpske policije i njenih specijalaca, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić posle pokazno-taktičke vežbe "Povratak 2019" na poligonu u Nikincima i istakao da Srbija mora da jača svoje bezbednosne snage kako bi bile spremne za sve izazove.

 

 


- U uslovima nemrirnog sveta, u kojima ne znate šta će se sutra zbivati u celom svetu, moramo da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni za sve izazove i zaštitimo narod od opasnosti i od pretnje. To treba da deluje i preventivno. Ponosan sam na ove momke. Odličan su posao obavili i pokazali zavidnu fizičku spremnost i ogromnu vatrenu moć - kazao je Vučić.

 

 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ



Predsednik kažse da će sledeći put biti prikazani i helikopteri H145 sa mitraljezima.

- To je bila strahovita vatrena moć, tu ništa ne može da preživi. Mi smo time zadovoljni , moraćemo dalje da jačamo nase bezbednosne i odbrambene snage - rekao je Vučić i čestitao MUP-u.

Dodao je da će biti nastavljeno ulaganje u novo naoružanje kako bi naši specijalci bili opremljeni kao i najbolje specijalne jedinice u svetu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Moćno naoružanje Vojske Srbije


Vučić je posle vežbe na kojoj su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije i Helikopterske jedinice MUP - a prikazali veštine, opremu i naoružanje rekao da su učestvovala 133 pripadnika MUP-a i da su odlično obavili posao.

Posebno je istakao da su svi mogli da vide na "Milošu" novi sistem Getling - mitraljez sa rotirajucim cevima koji odlikuje izuzetno velika brzina paljbe - od 3.000 do 4.000 metaka u minuti.

- Sada ćemo da ih naručujmo u većem obimu - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da su prikazala i druga borbena vozila Prage i "trocevci u pokretu, Lazare sa različitim kalibrima i do 30 milimetara.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ



- Momci su se pokazali kao vrlo spsobni. Treba u narendom periodu više da koristimo i raketne bacače - dodao je Vučić.

Rekao je da je posnosan što je prisustvovao i kineski general Džang Jousja koji će zajedno sa njim sutra prisustvovati vojnoj vežbi u Titel.

Naoružana diverzantsko-teroristička grupa izvršila je zaposedanje objekta. S obzirom na to da je došlo do izvođenja terorističkih aktivnosti, ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti, formira se Štab strategijskog nivoa, a jedinice MUP-a Srbije se stavljaju u stanje najviše borbene gotovosti spremne za realizaciju svih zadataka.

Po dobijenom naređenju Saj, Žandarmerija i Helikopterska jedinica izvršiće ulazak u rejon i napad na objekte koji su zaposednuti od strane terorističke grupe.

Formiran je operativni štab na terenu, izvršene su detaljne pripreme i planiranje zadataka nakon čega je izdato naređenje za početak akcije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i mnistar odbrane Aleksandar Vulin takođe prisustvuju ovoj vežbi. 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Komentator dnevnog lista "Politike" Miroslav Lazanski kazao je da je današnja vežba na neki način netipična, i da je jako važna. Policijeske jedinice i Žadnarmerija su se prema oceni Lazanskog, značajno poboljšne.

- Cela vežba je koncepirana tako da se pripadnici specijlane policje ponašaju kao da se nalaze u određenoj terorističkoj akciji, čiji je cilj spašavanje talaca -  objasnio je  Lazanski izgeld današnje vežbe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (41)

Loading
Helena

07.09.2019 08:34

Sjajna vezba.

Jana

07.09.2019 08:35

Odlicno izvresna vezba.

Pravda

07.09.2019 08:43

Verujemo vojsci Srbije!

Daliborka

07.09.2019 08:53

Lepo je videti modernozovan MUP kako demonstrira svoje veštine i spremnost.