Vođa delegacije srpske vojske otkrio kako su ih Hrvati maltretirali na granici

Autor: blic.rs

Vesti

07.09.2019

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pukovnik Saša Milutinović, vođa delegacije Vojske Srbije koja je danas vraćena sa hrvatske granice, kaže da je granična policija Hrvatske bila upoznata sa njihovim dolaskom i da je Ministarstvo odbrane Srbije uradilo sve što je bilo potrebno prema nadležnim institucijama Hrvatske kada je reč o ovoj poseti.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Vojska Srbije

Milutinović ističe da je očito nešto drugo presudilo da delegacija danas ne prisustvuje liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, gde je trebalo da se pokloni moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora Nezavisne Države Hrvatske (NDH) tokom Drugog svetskog rata.

On kaže da je šokiran ponašanjem granične policije i državnih organa Hrvatske, koji su im nakon tri sata čekanja na granici, rekli da "danas neće ući" u Hrvatsku.

- Već po dolasku na granični prelaz Bajakovo, u ranim jutarnjim časovima, skrenuta nam je pažnja da je granična policija upoznata sa našim dolaskom, i naredna tri časa smo čekali njihovu konačnu odluku - rekao je pukovnik Milutinović, koji je i načelnik Odeljenja za veru.

On je istakao da su im tokom ta tri časa dva puta skenirali pasoše, tražili dodatne podatke, pretresali vozilo nakon čega im je rečeno da neće ući u Hrvatsku.

Milutinović kaže da je već bio u prilici da na isti način ulazi u Hrvatsku, kao i u druge evropske države.

Kadet Nikola Starčević, koji je na trećoj godini Vojne akademije, kaže da je bio jako iznenađen jutrošnjim dešavanjima na putu za Jasenovac i žao mu je što nije imao priliku da sa članovima delegacije oda počast svim nevinim žrtvama nacističkog terora u Jasenovcu, kako Srbima, tako i Romima i Jevrejima.

Učenik četvrte godine Vojne gimnazije Petar Pavlović kaže da je želeo da poseti to mesto gde su stradali mnogi Srbi, Jevreji i Romi i da bi volio nekada u budućnosti da poseti Jasenovac.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je ranije da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja je krenula na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, sprečena danas da uđe u Hrvatsku, iako je njihov dolazak bio najavljen po ustaljenim procedurama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading