(VIDEO) Cenzura na N1: Isekli nezgodan deo emisije sa Đukanovićem

Autor:

Vesti

12.09.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodni borci za objektivno novinarstvo cenzurišu sagovornike. Televizija N1 isekla je pet minuta emisije "Presing", u kojoj je gostovao poslanik SNS Vladimir Đukanović, jer je postavljao nezgodna pitanja (i gledaocima ponudio još nezgodnije odgovore) o radu tog kanala voditelju Jugoslavu Ćosiću.

Foto: youtube.cm/N1
Đukanović u emisiji

TV N1 uklonilo je sporni deo emisije, pa gledaoci na njihovom Jutjub kanalu nisu mogli da vide kako je Đukanović bukvalno razmontirao Ćosića.

Kako Đukanović kaže za Srpski telegraf, Ćosića je pitao zašto im firma unazad četiri godine ima tolike gubitke, tačnije sedam i po miliona evra.

- Rekao sam Ćosiću da mi je fascinantno kako im firma četiri godine ima tolike gubitke jer bi ih u EU pitali šta se dešava. Sedam i po miliona evra gubitak za četiri godine, kako onda isplaćuju plate za 140 radnika ili izbegavaju da plaćaju porez na dobit. Oni su na svom Jutjub kanalu cenzurisali poslednjih pet minuta emisije gde ja postavljam pitanja o poslovanju njegove firme. Nema ni Ćosićeve odjave na kraju, ni to nisu stavili na Jutjub. Čista cenzura - poručuje Đukanović u izjavi za naš list, te dodaje da ljudi koji nemaju SBB nisu mogli da gledaju emisiju, već su to mogli preko Jutjuba, gde je cenzurisana.

Dodaje i da se nada da je do toga došlo slučajno iako čisto sumnja u tu tezu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Na ove stvari je Đukanović ukazao

1. Posluju četiri godine sa ogromnim gubitkom, i to u situaciji kada je jedini kupac povezano pravno lice (koje je pritom ofšor), što implicira na izbegavanje poreskih obaveza

2. Nisu osnovani kao svako drugo poslovno društvo za sticanje profita, već za ostvarenje drugih ciljeva, npr. političkog uticaja. Imajući u vidu da je u pitanju strani kapital, to je direktno mešanje u unutrašnje odnose jedne zemlje

3. Suština je da oni posluju suprotno propisima jer u Srbiji ne reemituju, već emituju svoj program. Ako se propisi za sve tumače po suštini, a ne po formi, kako je onda moguće objasniti da Slovenci prvo gledaju emisije sa našim političarima, pa onda mi to reemitujemo?

4. Neko ko ima najviše nazoviistraživačkih emisija daje sebi za pravo da cenzuriše emisiju

5. Kada oni za nekog tvrde da je kriv (bez pravosnažne sudske odluke), onda je to u redu. Kada neko drugi nakon pokrenutog postupka da izjavu za štampu sa svojim stavom (iznoseći opšte informacije koje su mu lično i profesionalno dostupne), onda je to strašno

6. Smešno je da se takav medij predstavlja kao nezavisan imajući u vidu koncept

Na pitanje zašto su cenzurisali Đukanovića, Jugoslav Ćosić nam juče nije odgovorio.

Tek nakon žestoke reakcije javnosti, zbog cenzurisanja snimka emisije, N1 je na svoj portal postavio integralnu verziju emisije, a Ćosić je na Tviteru poručio da je u pitanju "tehnička greška":

- TV N1 nikada nije i neće cenzurisati program. Emisija "Presing" je u programu i u reprizi emitovana u celini. Zbog tehničke greške nije postavljena u celini na naš Jutjub kanal, što je ispravljeno.

Između ostalog, poslanik SNS u emisiji je pitao Ćosića i zašto izbegavaju plaćanje obaveza:

- Koliko ste REM platili naknadu? Kako smete da imate politički program ako ste strana televizija?

Nakon toga rekao je da nismo u Luksemburgu, već u Beogradu (izvadio pasoš iz džepa i pokazao) i da N1 proizvodi program u Srbiji.

- Gospodine Ćosiću, bolje da ovde završimo, nemojte da se ukopavate dalje - zaključio je Ðukanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading