Vučić se danas prvi put susreće sa papom: Tema sastanka Kosovo

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.09.2019

06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se susreti sa papom Franjom. Glavna tema razgovora biće situacija na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Mogućnosti razrešenja kosovskog čvora i situacija u regionu biće glavne teme današnjeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pape Franje. Predsednik Srbije boraviće u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Vatikanu.

Šef države imaće odvojene susrete sa papom i kardinalom Pjetrom Parolinom, državnim sekretarom Svete stolice. Vučićeva poseta odgovor je na više papinih poziva za susret u Vatikanu, od čega mu je poslednji preneo apostolski nuncije u Beogradu nadbiskup Lučano Surijani 2017. godine.

Na glavni cilj svog boravka u Rimu i razgovora sa poglavarom Rimokatoličke crkve ukazao je sam predsednik Vučić:

- Idem u Vatikan da molim da ne priznaju Kosovo - izjavio je nedavno novinarima.

Sveta stolica prethodnih godina držala se principijelnog stava o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Na ovom stanovištu Vatikan je i danas, s tim što Priština ulaže velike napore u lobiranje kako bi Sveta stolica promenila svoj stav. Srbija i Vatikan poslednjih godina razvijaju i saradnju u drugim oblastima, pre svega u kulturi i prosveti i humanitarnom radu, pa se od susreta Vučića i pape Franje očekuje novi uzlet unapređenja uzajamnih odnosa.

Najintrigantnija tema srpsko-vatikanskih odnosa svakako je mogućnost dolaska pape u Srbiju. Poznavaoci prilika u administraciji Svete stolice smatraju da Vučićeva poseta tu neće mnogo promeniti, budući da papa već godinama ima otvoreni poziv za dolazak u Beograd - zvanične pozive upućivali su mu Svetozar Marović, Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Ključnu reč u ovom pitanju, međutim, ima Srpska patrijaršija, kao većinska verska zajednica čija je nedvosmisleno dobra volja među najvažnijim faktorima za papin dolazak.

RepublikaFoto: Promo foto
Papa Franja

STROGI PROTOKOL

Posete državnika Svetoj stolici podležu strogom protokolu. Razgovori šefova država sa papom traju oko dvadeset minuta, retko duže, od čega se polovina vremena razgovara tet-a-tet. Sastanci sa vatikanskim državnim sekretarom dvostruko su duži i njima prisustvuju i članovi delegacija. Posete Vatikanu dugo se i pažljivo pripremaju, jer papa ima izuzetno gust raspored sastanaka i putovanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
nervozna_mala

12.09.2019 07:22

Zaista velika cast je susret sa Papom i treba iskoristiti najbolje moguce.

jagoda

12.09.2019 07:31

nase je samo jedno da ne priznaju nezavisnost izmisljene drzave Kosovo

Vanja

12.09.2019 07:36

Kosovo je najbolnija tema za sve nas, pomoć nam je preko potrebna.

Jana

12.09.2019 08:01

Predsednik radi sve sto je u njegovoj moci.