Profesor Tanasković o poseti Vučića Vatikanu: Interes Svete stolice je da se reši konflikt Beograda i Prištine

Autor: Tanjug

Vesti

13.09.2019

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Vatikan nema drugi interes, osim da se reši konflikt između Beograda i Prištine", kaže bivši ambasador pri Vatikani i Unesku Darko Tanasković, uz ocenu da je veoma značajno što je tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sveta stolica jasno stavila do znanja da nema razloga zbog kojih bi menjala stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

RepublikaFoto: youtube.com/RTRS vijesti
Darko Tanasković

Tanasković, takođe, smatra da bi svaki suprotan stav Vatikana naveo protivnike postizanja kompromisnog rešenja o KiM da se još više ukopaju u svoje jednostrane pozicije.

- Sveta stolica nema drugi interes, osim da se konflikt između Beograda i Prištine reši. Vatikan će svoj stav o KiM vezivati za tok i stanje dijaloga, a pošto dijaloga nema i jasno je zašto ga nema, nema ni novih motiva koji bi naveli Vatikan da promeni svoj stav - rekao je Tanasković za Tanjug.

Upitan da li se može očekivati veća podrška Svete stolice naporima Srbije da se postigne kompromisno rešenje o KiM i gde bi Vatikan mogao da ima politički uticaj u rešavanju tog pitanja, bivši diplomata ističe da Vatikan može da deluje na širem međunarodnom planu u međunarodnim organizacijama i u bilateralnim kontaktima sa zemljama koje su značajne za postizanje trajnog rešena za KiM.

 

 

- Svojim jasnim stavom i ukazivanjem na to da je odgovornost za blokadu dijaloga na strani Prištine, Sveta stolica može da pomogne i ojača poziciju Srbije - smatra Tanasković.

Ocenjujući posetu predsednika Srbije Svetoj stolici, Tanasković kaže da je ona znak unapređenih odnosa Vatikana i naše zemlje i dodaje da ona predstavlja iskorak u pogledu konkretnosti da se iskoriste potencijali dve države da se ono što ih spaja u većoj meri praktično realizuje u cilju poboljšanja bilateralnih odnosa, ali i situacije u regionu.

Kako kaže, može se očekivati angažovaniji nastup Svete stolice u relaksaciji odnosa između Srbije i Hrvatske koji su, ocenjuje Tanasković, u poslednje vreme zapali u određene teškoće.

- Ono što je značajno, ni u jednom trenutku tokom posete nije postojao nagoveštaj procene Svete stolice da je odgovornost za takvo stanje prevashodno na Srbiji, što je često ranije bio slučaj. Procenjeno je da obe strane, pre svega Hrvatska, treba da daju veći doprinos poboljšanju odnosa - kazao je Tanasković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading