Tito dokumentaciju o Jasenovcu tajno prebacio u Vatikan! Otkrivena strogo čuvana tajna

Autor:

Vesti

21.09.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borisav Jović otkrio je tajnu koja je čuvana od 1966. godine. Nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ tvrdi da je Josip Broz Tito u najvećoj tajnosti prebacio u Vatikan dokumentaciju sa najgorim dokazima o stravičnim ustaškim zločinima u Jasenovcu. To je učinio uz pomoć odanog saradnika, hrvatskog funkcionera Ivana Steve Krajačića, a jedini koji je za to saznao bio je Aleksandar Leka Ranković, tada potpredsednik države, zbog čega je ekspresno smenjen i oteran u potpunu ilegalu. Zvanično obrazloženje bilo je da je prisluškivao Tita, u šta gotovo niko ni tada nije poverovao.

Josip broz Tito dokumentaciju o Jasenovcu tajno prebacio u  Vatikan

- Ranković je sasvim slučajno saznao šta je Tito uradio, i to od našeg ambasadora pri Svetoj stolici koji je to doznao unutar Vatikana. Tita je zgranulo kako je Ranković to mogao da otkrije i zaključio je da ovaj sigurno ima paralelnu obaveštajnu službu - otkrio je Jović u autorskom tekstu za Pečat, a zatim i potvrdio za Srpski telegraf.

Kako priča Jović, Ranković se tokom jednog prijema na Dedinju suočio s Brozom i rekao mu šta je saznao. Time je i zapečatio svoju političku karijeru. Bukvalno nekoliko sedmica kasnije na čuvenom Brionskom plenumu Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, 1. jula 1966, Ranković je smenjen i izbačen iz partije.

Foto: Medija centar
Borisav Jović

Jović objašnjava da je za sve što se događalo saznao 1975. godine, kada je tek bio postavljen za ambasadora SFRJ u Rimu. Njega je, kako priča za Srpski telegraf, o tome u italijanskoj prestonici obavestio čovek čije ime ne želi da otkrije, a koji je prethodno od tadašnjeg jugoslovenskog ambasadora u Vatikanu (Hrvat Vjekoslav Cvrlje, prim. aut.) saznao da je Tito lično naredio uklanjanje dokumenata koji direktno svedoče o stradanju Srba u Jasenovcu.

Borisav Jović: Stravični izveštaji o ustaškim zločinima odneti iz zemlje. Ranković smenjen jer je za to saznao

- Taj čovek rekao mi je da budem veoma oprezan pošto je to informacija koja tada ni u ludilu nije smela javno da se iznese. Tito je bez znanja Leke Rankovića, u strogoj i najvećoj tajnosti, celokupnu dokumentaciju o zločinima u Jasenovcu prebacio Svetoj stolici - tvrdi Jović.

700 HILJADA SRBA, JEVREJA I ROMA (NEKI SMATRAJU I VIŠE) POBIJENO U JASENOVCU

Naš sagovornik dodaje da je Tito sve uradio uz pomoć tadašnjeg predsednika hrvatskog sabora Steve Krajačića. - Tita je tada zaprepastilo kako je Ranković to uopšte mogao da otkrije, otud i priča o prisluškivanju. Ipak, cilj je postigao i ta dokumenta nikad nisu ugledala svetlost dana - zaključuje Jović.

Srbi, premalo smo vas pobili

Prilikom otvaranja mauzoleja posvećenog jasenovačkim žrtvama 31. jula 1968, dve godine nakon sklanjanja dokumenata o zločinima u Vatikan, među prisutnim predstavnicima vlasti nalazio se i Stevo Krajačić. Kad se svečanost završila, misleći da je mikrofon isključen, on je promrmljao u bradu, obraćajući se srpskim borcima: "Ovde smo vas premalo pobili". Ali mikrofoni su bili uključeni i nastao je skandal zbog kojeg je posle nekoliko dana podneo ostavku na članstvo u partiji.

Činjenice o Rankoviću

- potpredsednik SFRJ, učesnik NOB, društveno-politički radnik SFRJ i SR Srbije i narodni heroj

- osnivač i prvi šef OZNA, kasnije UDBA

- bio je Titov najbliži saradnik i kum na njegovom venčanju sa Jovankom 1952.

- smenjen na Brionskom plenumu 1966. i izbačen iz SKJ

- posle Brionskog plenuma povukao se iz javnog života u vilu u Dubrovniku

- preminuo u avgustu 1983. od srčanog udara kada mu je naglo pozlilo na terasi dubrovačkog hotela

Činjenice o Krajačiću

- učesnik Španskog građanskog rata i NOB, društveno-politički radnik SFRJ i SR Hrvatske i narodni heroj

- do kraja života nosio ilegalno ime Stevo kako bi se zamaskirala njegova hrvatska nacionalnost

- od 1963. do 1967. bio predsednik hrvatskog sabora

- bio jedan od najodanijih Titovih ljudi

- podneo ostavku na članstvo u partiji 1968.

- umro u septembru 1986. u Zagrebu

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
djordje1953

21.09.2019 08:28

a sto si cutao do sad uzivao u privilegijama vlasti na kojoj si bio