Republika saznaje: Tramp u Srbiji na otkrivanju spomenika Vudrou Vilsonu?!

Autor:

Vesti

24.09.2019

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će do 26. septembra boraviti u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija. Tom prilikom biće organizovani brojni sastanci sa svetskim zvaničnicima, a između ostalog, kako portal Republika nezvanično saznaje, biće upućen i poziv američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Danas, drugog dana zasedanja Generalne Skupštine UN, predsednik Aleksandar Vučić prisustvovaće prijemu koji organizuje Donald Tramp, i po svemu sudeći, biće mu ponovljen poziv da poseti našu zemlju.

Eventualna poseta američkog predsednika dolazi u trenutku kada srpska diplomatska ofanziva beleži brojne uspehe na međunarodnoj političkoj sceni. Najpre se to odnosti na napuštanje tvrde pozicije zapadnih sila da se problem Kosova reši jednostrano bez uvažavanja interesa Srbije.

Diplomata i bivši ambasador Jugoslavije Vladislav Jovanović izjavio je da susret između predsednika Srbije i nemačke kancelarke predstavlja čin koje su zapadne sile, na čelu sa SAD, organizovale kako bi se pokazalo da su se pozicije promenile i da zapadne zemlje sada traže postizanje kompromisa u cilju rešavanja problema KiM.

 

 

- Zapad je namerno isturio nemačku kancelarku jer je Srbija u najtešnjim ekonomskim odnosima sa ovom zemljom i ne može da joj kaže "ne" - rekao je Jovanović.

Diplomata Zoran Milivojević je takođe naglasio da se ovo pitanje ne može rešiti bez učešća SAD i Saveta bezbednosti UN te da se Nemačka sada približava ideji kompromisa.

- Bez Saveta bezbednosti UN na čelu SAD, Rusijom i ostalim čalanicama ovo pitanje se ne može rešiti, te mislim da je racionalno da se Nemačka približava ideji kompromisa i dijaloga - dodao je Milivojević.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Vučić i Makron tokom završetka posete francuskog predsednika

Poseta Emanuela Makrona Srbiji, koji nije samo usput posetio Beograd, pokazala je da Srbija postaje značajan činilac na međunarodnoj sceni, a govor koji je predsednik Francuske održao na Kalemegdanu bio je većim delom posvećen pitanju Kosova i kompromisnog rešenja.

U svetlu svega toga, inicijativa predsednika Srbije da se podigne spomenik Vudrou Vilsonu, bivšem američkom predsedniku, ne dolazi sasvim slučajno. Naprotiv, ova inicijativa dolazi nakon diplomatksih pobeda i susreta Vučić-Tramp koji treba da se dogodi na prijemu koji organizuje američki predsednik.

Ovo će zato biti sjajna prilika da se poziv Trampu da poseti našu zemlju "pojača", jer dizanje spomenika američkom predsedniku koji je zadužio ne samo Srbiju već i Ameriku, svakako svedoči o dubini i značaju odnosa dve zemlje, na koji mi želimo da podsetimo najmoćniju silu sveta.

 

Prepreke poseti američkog predsednika

Iako se intenzivno, na više frontova, radi na poseti predsednika SAD Srbiji, mora se imati u vidu da je u Americi trenutno u toku predsednička kampanja, koja će se samo zahuktavati do novembra 2020,  što će značiti mnogo obaveza za Donalda Trampa na polju unutrašnje politike, kao i činjenica da Skupština Beograda tek treba da usvoji ideju predsednika Aleksandra Vučića o dizanju spomenika Vudrou Vilsonu.

S jedne strane, teško je naslutiti da će Beograd propustiti priliku da se oduži predsedniku Vilsonu dizanjem spomenika, tako da sa naše strane prepreka realno i nema, ali na predizbornu kampanju u SAD mi ne možemo da utičemo. I pored toga, činjenica da bi posetom Beogradu Tramp mogao da ojača uticaj Sjedinjenih Država u regionu, kao i da ubere poneki poen na spoljnopolitičkim polju pred izbore, mogla bi da bude privlačna i da prevagne tas na vagi u korist posete Srbiji.

Uz to, u vezi sa eventualnom posetom Trampa Beogradu, nikako se ne sme zaboraviti da imamo i pomoć u samim Sjedinjenim državama - u našoj prestonici su, ranije ovog meseca, boravili američki senatori Kris Marfi i Ron Džonson, koji su rekli da će predsedniku Trampu preneti njihove utiske o napretku srpske ekonomije i pozvati ga da poseti Srbiju u predstojećem periodu.

Ako se sve ovo uzme u obzir, uz činjenicu da srpska diplomatija već beleži značajne uspehe, dolazak Donalda Trampa u Beograd samo bi potvrdio politički i ekonomski napredak naše zemlje, ali i pokazao da Srbija postaje lider u regionu na koga zapadne sile još ozbiljnije računaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Sandra

24.09.2019 08:52

Ostalo je jos i Tramp da dodje, cini mi se da su svi ostali vazniji politicari posetili nasu zemlju. Sigurna sam da ce Tramp ispostovati predsednika Vucica.

Marko

24.09.2019 08:57

Američki predsednik bi ukazao veliku čast Srbima ako bi posetio našu malu zemlju. Mi cenimo svako prijateljstvo i svaki vid pomoći koji se upućuje našoj zemlji.

Djape ja

24.09.2019 09:02

Pa ako dođe dobrodošao je.

Aleksandar

24.09.2019 09:06

Bio bi to spektakularan i istorijski dan.