Erdogan u oktobru dolazi u Srbiju?

Autor: blic.rs

Vesti

26.09.2019

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan doći će u dvodnevnu posetu Srbiji 7. oktobra, saznaje nezvanično "Blic".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Erdogan dolazi u pratnji osam ministara, a prvog dana posete trebalo bi da bude održana druga sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i precizirani novi elementi političke i ekonomske saradnje dveju zemalja.

- Narednog dana biće održana trilaterala Srbija-BIH-Turska i posle toga i ozvaničenje početka radova autoputa Beograd-Sarajevo. Kako sada stvari stoje, u Beograd će doći predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsedništva Šefik Džaferović i Milorad Dodik, a domaćin će im biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić - otkriva izvor, koji dodaje i da zasad nije planirana poseta Erdogana Novom Pazaru.

Turski predsednik je trebalo da dođe 29. avgusta, ali je zbog poslovnih obaveza i putovanja dolazak odložen. Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula telefonom i konstatovali, kako je saopšteno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dve zemlje. Saglasili su se i da se pokazala dobrom zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog saveta za saradnju. Ovo će biti šesti susret dva predsednika, a početkom ove godine, parlament u Ankari ratifikovao je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi", potpisan je u decembru prošle godine. Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege. U Srbiji posluje oko 800 turskih firmi, koje zapošljavaju osam hiljada ljudi.

Trgovinska razmena 1,3 milijarde dolara

Ratifikacijom Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, otvorena su vrata da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dve zemlje. Omogućena je i poboljšanje trgovinske razmene. U 2017. godini, trgovinska razmena prešla je milijardu dolara, a 2018. godine dostigla 1,3 milijarde dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading