Novi Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost obara takse: O' Brajen dolazi u Srbiju?!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

28.09.2019

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O'Brajen zainteresovan je da se aktivnije angažuje u ovom regionu. Kako saznaje "Blic", on bi u narednim mesecima trebalo da dođe u posetu Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp i O'Brajen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je jedan od gostiju na večeri pod okriljem Svetskog ekonomskog foruma na kojoj je, iako nije prvobitno planiran, bio prisutan i Robert O'Brajen. Kako saznaje "Blic", novi američki savetnik za nacionalnu bezbednost došao je na insistiranje Džareda Kušnera, visokog savetnika i zeta američkog predsednika Donalda Trampa.

- Razgovor je bio dobar - rekao je predsednik nakon večere, ali nije želeo da govori o detaljima budući da je, kako je istakao, skup održan po "četam haus" pravilima.

- Ni reč više ne mogu da kažem - dodao je Vučić.

Međutim, kako kaže više izvora "Blica" iz diplomatskih krugova, Robert O'Brajen trebalo bi u narednim mesecima aktivnije da se angažuje u ovom regionu.

- Odmah nakon kosovskih izbora i formiranja nove kosovske vlade, on će biti taj koji će izvršiti pritisak na Albance da povuku odluku uvođenju taksi na robu iz Srbije - kaže izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

 

 

Amerikancima ne odgovara zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, a ukoliko budu videli da dve strane imaju dobru volju da problem reše, spremni su da se uključe mnogo više nego što je slučaj danas. U tom smislu, O'Brajan bi krajem ove ili početkom sledeće godine mogao i da dođe u zvaničnu posetu regionu ukoliko nađe mesto u agendi.

Robert O'Brajan je na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost došao na predlog Džareda Kušnera i važi za njegovog čoveka. Na srpskom državnom vrhu je sada da tu činjenicu iskoristi budući da nam je suprug Ivanke Tramp naklonjen.

- Uticaj Kušnera ne treba zanemariti, možda je upravo to link kojim možemo doći do nečeg povoljnog za Srbiju - kaže izvor "Blica".

I tokom Ekonomskog foruma u Davosu na svim skupovima koje Džared Kušner organizuje obavezno su pozvani i predsednik Srbije i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Amerika mesecima pokazuje interesovanje za rešavanje kosovskog čvora i nakon kosovskih izbora očekuje se intenzivnije uključivanje u proces. Pre svega, očekuje se da SAD kao glavni pokrovitelj kosovske nezavisnosti već tokom oktobra, nakon formiranja nove kosovske vlade, izvrši pritisak na Albance da povuku odluku o uvođenju taksa na robu iz Srbije. Ukoliko u tome uspe, dijalog Beograda i Prištine posle jednogodišnjeg vakuuma mogao bi u novembru konačno da se nastavi.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading