Zna način za prisvajanje vlasti: Đilas zavodi diktaturu kako bi postao lider opozicije

Autor:

Vesti

01.10.2019

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još kada je formiran Savez za Srbiju pojavile su se kritike ovog neprincipijelnog udruživanja partija različitih ideoloških orijentacija. Prvo pitanje koje se nametnulo bilo je kako će uopšte ovakva vrsta političkog saveza da funkcionše i održi na okupu aktere koji imaju toliko različite političke interese? Prema onome kako se odvija politički život u našoj zemlji, odgovor na ovo pitanje leži u diktaturi Dragana Đilasa koju je zaveo u ovoj politčkoj organizaciji.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dragan Đilas

Ono što utemeljuje ovu priču jeste da optužbe za sprovođenje dikatature protiv Dragana Đilasa dolaze iz redova opozicije, a ne iz redova vladajuće partije, koja bi ovo mogla da koristi kao deo regularne političke borbe.

Još prilikom odluke o bojkotu izbora, pojavile su se indicije da Nebojša Zelenović, lider stranke Zajedno za Srbiju, nije voljan da podrži ovu ideju, ali joj se privoleo da zbog Đilsovog pritiska ipak podrži bojkot. Portal Republika je o ovoj temi opsežno pisao ovde i naglasio da, upravo preko Zelenovića, Đilas želi da nametne svoje vođstvo u okviru saveza tako što će svi u njemu biti prisiljeni da obiju učešće na izborima sedam meseci pre održavanja istih.

 

 

Nakon što su jedna po jedna članica krenule da se priključuju bojkotu, na opozicionoj sceni razvila se oštra podela koju je inicirao Dragan Đilas. Podela se ogleda u tome da ko nije za bojkot - taj podržava Vučića i predstavlja lažnu opoziciju. 

Ovim postupkom, zaoštravanjem odnosa među opozicionim partijama, Đilas je primenio taktiku "zavadi pa vladaj" i time se izdigao kao neprikosnoveni vođa bojkota.

 

 

Podsećamo da je u okviru SzS prvi bojkot objavio Vuk Jeremić, o čemu je Srpski telegraf pisao ovde, ali očigledno da Vuk Jeremić nema tu harizmu i snagu da se nametne kao vođa. Na poslednjim predsedničkim izborima, Jeremić je u kampanju ušao sa skoro 20 odsto podrške prema istraživanjima javnog mnjenja, da bi na kraju izbornu trku završio sa samo 5,8 odsto osvojenih glasova. Ovi rezulatati dovoljno govore da Jeremić, iako je "vesnik" bojkota, nema taj politički kapacitet da preuzme vođstvo u SzS, zbog čega je Đilas izbio u prvi plan.

Bojkot može doneti i nešto dobro?

RepublikaFoto: youtube.com/OtvoreniStudio
Florijan Biber

Iako se bojkot kao politička taktika koristi uglavnom prilikom održavanja referenduma kako bi se smanjila izlaznost i time glasanje proglasilo neuspešnim, kod izbora gde se biraju narodni predstavnici i formiraju institucije, ovo izgleda kao totalna politička ludost.

Ovo potvrđuje i nemački politikolog Florijan Biber, koji ikao je kritičan prema Balkanu i trenutnim predstavnicma vlasti kaže da od bojkota izbora postoji slaba vajda:

- ... ako je cilj da se privuče pažnja "međunarodnih posmatrača", od bojkota je slaba vajda. Njega na Zapadu više tumače kao deo političkih zađevica, a manje kao vapaj za demokratijom - piše profesor Biber.

Međutim, u ovakvoj političkoj konstelaciji, bez podrške zapada, bojkot Đilasa i Jeremića označio bi kraj političke karijere ovo dvojice lidera koji za sobom vuku veliki teret u vidu optužbi za korupciju i ruiniranje sopstvene zemlje.

Kada se već nametnuo kao neko ko figurira kao lider opozicije, Đilas je krenuo u oštru kampanju bojkota izbora kako bi jasno odredio one koji su za njega, i one, koji po njegovom viđenju, predstavljaju lažnu opoziciju. 

Sve ovo počelo je polako da budi revolt kod opozicionih političara, koji su se žalili da Dragan Đilas "čini da se ostali pored njega osećaju kao ikebane". Ove reči izjavila je Tatjana Macura u intervjuu za Blic i dodala:

RepublikaFoto: youtube.com/ Dosta je bilo - Saša Radulović
Tatjana Macura

- U ovom trenutku odluka o bojkotu znači svrstavanje na stranu SzS. Lider koji se najviše vidi je Dragan Đilas. Neke organizacije će pasti u senku liderske pozicije koju trenutno nose Đilas i njegova organizacija i to može da znači da u naredne četiri godine, ukoliko do vanrednih izbora ne dođe, može da se dogodi da one nestanu. To se desilo sa nekoliko organizacija u periodu od kada je proglašen bojkot Narodne skupštine. Neke organizacije nisu to dobro prihvatile, pa je došlo do gubljenja poslaničkih klubova ili do desetkovanja unutar tih organizacija i odlaska dela rukovodstva. To će se neminovno dogoditi i nakon izbora, pitanje je samo ko će opstati i ko će uspeti da se izvuče iz senke koju će da stvori lider SzS Đilas - rekla je Macura.

Miloš Jovanović, predsednik DSS, takođe je kritikovao ideju bojkota. On se u svom stavu više oslanjao na realnu procenu trenutne političke situacije, kao i na to da odustajanje od političkog života znači teškoće u vidu finansijskog opstanaka partija.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Miloš Jovanović

On je u intervjuu Danasu rekao da bojkot može samo koristiti Vučiću jer situacijua nije ni izbliza toliko loša zato što postoji ekonomski rast, a zatim se osvrnuo i na borbe za lidersku poziciju među opozicionim partijama:

- Neki zbog pozicioniranja unutar opozicije guraju priču o bojkotu, što smatram da nije dobro -zaključio je tada Jovanović.

Funkcioneri Saveza za Srbiju žale se na Đilasovu tiraniju

Član Glavnog odbora Demokratske stranke Ivan Krstić Krcko, na društvenoj mreži Tviter izrazio je svoje negodovanje zbog otvorene tiranije koju sprovode Đilasovi botovi. On je u svom postu napisao:

- Botovi @SavezZaSRB su opasniji nego SNS botovi. Etiketiraju svakoga ko ne podržava Djilasa i njegovu fantomsku stranku. Odmah dobijemo etiketu Vucicevih saradnika. E sad da vam kažem: Nosite se i vi i svi koji to mislite u tri lepe....

Ranije, Luka Božovič je kritikovao licemerno ponašanje Demokratske stranke i ponašanje Baše Božovića, koji sa jedne strane govori o ljudskim pravima, a sa druge, cenzuriše sam sebe zbog kritičke izjave o Dverima, kako bi se održao mir među opozicijom.

Sve ovo potvrđuje da je Dragan Đilas, napravio pravi dar-mar u Savezu za Srbiju, želeći da se domogne liderseke pozicije i bude prepoznatljiv kao jedini lider opozicije. S obzirom na to da opozicioni savez čine partije koje su ideološki profilisane od krajnje desnice - do krajnje levice, a zavođenje dikatature se čini kao jedini logični politički manevar kako bi se održao ovaj "brak iz interesa".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Sofija

01.10.2019 12:56

Djiki je vec odavno ispusena mustikla

Mina

01.10.2019 12:57

Djilasu vise niko ali NIKO ne veruje

nikola

01.10.2019 13:04

Svakoj vlasti je potrebna jedna dobra opozicija, cija je uloga da kritikuje eventualno lose uradjene stvari i donete odluke ali mislim da trenutna opozicija vise propagira nasilje nego sto se trudi da bude konstruktivna u radu.

milan306

01.10.2019 13:09

Ko još veruje Đilasu????