Nemački ambasador Šib: Budućnost Srbije je u ujedinjenoj Evropi

Autor: Tanjug

Vesti

02.10.2019

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib priredio je večeras prijem povodom Dana ujedinjenja te zemlje, kome su prisustvovale mnoge zvanice, predstavnici diplomatskog kora, najviši srpski zvaničnici, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Šib sa visokim zvanicama

- Dozvolite da citiram kancelarku Merkel, koja je rekla da će Evropa biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na Zapadnom Balkanu postanu članice EU. Budućnost Srbije se nalazi u ujedinjenoj Evropi - rekao je Šib na srpskom jeziku, ističući da Srbija može da računa na podršku Nemačke.

Šib je potom na engleskom jeziku naglasio da na teškom putu ka članstvu u EU, Nemačka ceni dosadašnje napore Srbije i ohrabruje njenu posvećenost tom cilju.

On je ukazao na odlične bilateralne odnose Srbije i Nemačke, nedavne susrete najviših zvaničnika i najavio skori dolazak nemačkog ministra ekonomije Petera Altmajera u Srbiju, zajedno sa privrednicima.

 

 

Ambasador je podsetio na istorijski značaj pada Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke.

- Svestan sam da su na Zapadnom Balkanu sećaja ljudi na političke događaje pre par decenija različita od onih u Nemačkoj. Kad je Nemačka ponovo ujedinjena, Jugoslavija se raspala i region još uvek živi sa posledicama - rekao je ambasador.

U Nemačkoj se 3. oktobar obeležava kao Dan ujedinjenja, dan kada su se 1990. ujedinile Istočna i Zapadna Nemačka, posle rušenja Berlinskog zida.

 

Vučić: Ponosan sam na srpsko - nemačko prijateljstvo

Predsednika Srbije Aleksandar Vučić, na svom nalogu na Instagramu "BuducnostSrbijeav", čestitao je je Nemcima Dan ujedinjenja i istakao da je ponosan na srpsko - nemačko prijateljstvo.

Vučić je večeras prisustvovao prijemu u rezidenciji nemačkog ambasadora Tomasa Šiba povodom Dana ujedinjenja Nemacke, neposredno pre puta u Prag na samit Višegradske grupe, na poziv češkog predsednika Miloša Zemana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading