Počeo Samit Višegradske grupe na kojem učestvuje i Vučić

Autor: Tanjug

Vesti

03.10.2019

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dvorcu Lani u Pragu počeo je Samit Višegradske grupe (V4), na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na poziv češkog predsednika Miloša Zemana.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Miloš Zeman i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije učestvuje na plenarnoj sednici, čija je tema "EU i Zapadni Balkan", na kojem će govoriti i predsednik Češke Zeman, Mađarske Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Caputova i, kao gost, šef slovenačke države Borut Pahor.

Nakon sastanka bice održana zajednička konferencija za štampu, na kojoj je planirano obraćanje svih ucesnika.

Poziv predsedniku Srbije na sastanak ove grupe centralno-evropskih zemalja došao je nakon sastanka Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, u Bratislavi, na kojem su konstatovani napori Srbije u sprovođenju reformi, te ocenjeno da bi ti napori trebalo da budu valorizovani povećanjem broja otvorenih i zatvorenih poglavlja.

Srbija je tako prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit, a domacin sastanka, češki predsednik, uputio je Vučiću poziv za skup.

Inače Višegradska grupa okuplja region koji je sve značajniji u EU, ali okuplja i ekonomije sa najvećim rastom.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
slobod

03.10.2019 10:40

Jako vazan sastanak. Naci ce se resenje za dosta problema.

Pedja

03.10.2019 11:10

Predsednik Srbije pozvan je kao prvi sa Zapadnog Balkana na ovaj samit , sto samo po sebi govori kako smo popravili nasu sliku u svetu

Jana

03.10.2019 11:16

Velika sansa da Srbija ojaca jos vise svoju poziciju u svetu i regionu.

boki

03.10.2019 11:24

Hvala Ceskoj koja nas je uvrstila kao jednu od yemalja ya ovaj samit a takodje se i nadamo dobrim vestima oko povlacenja priynanja neyavisnosti Kosovo od njihove strane!